Január elsejétől így utazhatunk Horvátországba

GettyImages-1242104562
2022.12.09. 14:24
Horvátország megkapta a zöld jelzést, január elsejétől csatlakozhat a schengeni térséghez, ami azt jelenti, hogy határellenőrzés nélkül utazhatunk a horvát tengerpartra vagy a zágrábi karácsonyi vásárra. Bulgária és Románia csatlakozását blokkolták.

A horvátok jöhetnek, Bulgária és Románia schengeni tagságát viszont blokkolták – számoltunk be tegnap Horvátország schengeni csatlakozásáról. A döntés hátteréről csütörtökön Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

Az EU Tanácsának közleményéből a legfontosabb részletek is kiderültek:

2023. január 1-jétől megszűnik a Horvátország és a schengeni térség többi országa közötti belső szárazföldi és tengeri határokon végzett személyellenőrzés. A belső légi határokon végzett ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntetik meg, mivel ennek egybe kell esnie az IATA nyári/téli menetrendjének időpontjával.

2023. január 1-jétől Horvátország is megkezdi a schengeni vízumok kiadását, és teljes mértékben tudja majd használni a Schengeni Információs Rendszert.

Románia és Bulgária nem csatlakozhat

Szijjártó Péter pénteki Facebook-posztjában így foglalta össze a döntést:

Tegnap szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a Schengen-övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna, hiszen keményen védik határaikat, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében.

„Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter, amit meg is válaszolt: – Nos, azért, mert egy-egy tagállam – Ausztria, illetve Hollandia – megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta.”

S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei??? Hasonlítsuk össze ezt a mostani csendet azzal a hangzavarral, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban

– fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki képmutatásnak tartja ezt a viselkedést, és hozzátette: „Ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van.”

Mit jelent ez a horvátországi utazás szempontjából?

Rétvári Bence a miniszteri tanácskozást követően Brüsszelben arról beszélt, hogy megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől.

Az államtitkár bejelentette:

az, hogy átjárhatóvá válik a magyar–horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani.

Az Európai Parlament oldalán részletesen ismertetik a schengeni övezet működését, naponta mintegy 3,5 millió személy lépi át az EU valamelyik belső határát.

Minden uniós polgár három hónapig tartózkodhat turistaként egy másik uniós országban érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában, sőt másik tagállamban is élhet, és megilleti őt az a jog, hogy az adott ország állampolgáraival azonos bánásmódban részesüljön.

Az EP összefoglalója szerint a vállalkozóknak a letelepedési szabadságból származik előnyük, a diákok pedig az EU területén bárhol tanulhatnak.

A schengeni szabályok megszüntetik a belső határellenőrzéseket, ugyanakkor összehangolják és megerősítik a térség külső határainak védelmét. A schengeni térségen belül az emberek a határokon ellenőrzés nélkül kelhetnek át és utazhatnak az egyik országból a másikba. A nemzeti hatóságok azonban ellenőrizhetik a belső határokon vagy annak közelében az embereket abban az esetben, ha rendőrségi információk vagy tapasztalatok megkövetelik a felügyelet átmeneti fokozását.

Nem érte váratlanul a rendőrséget, megtették az előkészületeket

Kerestük a rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy a nyitott határátkelőkön hogyan fogják ellenőrizni, szükség esetén megakadályozni az illegális migrációt, valamint Horvátország schengeni csatlakozása hogyan érinti a horvát–magyar határon létesített határkerítés működtetését, őrzését.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól azt a választ kaptuk, hogy Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdték. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásukat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítették.

A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban. Az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaink jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat

– árulta el lapunk kérdésére az ORFK, hozzátéve: Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük”.

(Borítókép: Tengerpart Dubrovnikban. Fotó: Oliver Bunic / Getty Images)