Kiderült, hogyan kell elszámolnunk az üzemanyagot a NAV-nak januárig

PAP 4519
2022.12.17. 07:35
Megjelent a Magyar Közlönyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) üzemanyagról szóló közleménye a 2023. január 1-je és január 31-e között alkalmazható üzemanyagárakról december 16-án.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény arra kötelezi a NAV-ot, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Azonban a kormány döntése alapján december 6-án megszűnt az üzemanyag hatósági árszabása, a közlemény pedig január hónapra még tartalmazza az ólmozatlan motorbenzin és a gázolaj hatósági árát, mivel az december 1-jei adatszolgálatáson alapszik. Ennek értelmében

a költségszámoláskor az adózók a piaci árszabást alkalmazhatják.

Abban az esetben viszont, ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni – emelték ki. 

A közlemény szerint a 95-ös benzin hatósági ára literenként 481 forintba kerül, piaci árszabása pedig 655 forintba. A gázolaj árstopos literenkénti ára 481 forint, piaci árszabása pedig 713 forint. A keveréké 530, az LPG-autógáz literje pedig 407 forint. A CNG kilogrammját viszont 1991 forintban lehet elszámolni január 31-ig. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)