Kezdődik a hanuka, meggyújtották az első gyertyát a Nyugati téren

2022.12.18. 20:57
Meggyújtották az első gyertyát a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, vasárnap a budapesti Nyugati téren felállított kilencágú gyertyatartón.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija arról beszélt: a csodavárás nem a cselekvés ellenszere, hanem előfeltétele. „Ha teszünk a csodáért, akkor lesz csoda” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a magyar zsidó közösség tudja, hogy az elmúlt 25-30 év valódi csoda. Csoda, hogy ma Magyarországon büszkén megélhetik a vallásukat, hitüket, és ehhez a csodához mindenekelőtt ők maguk kellettek, nekik maguknak kellett cselekedniük.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormány nevében boldog ünnepet kívánt Magyarország zsidó közösségeinek, és kiemelte, a keresztény és a zsidó közösség, az Ószövetség és az Újszövetség népe valahol mélyen egy – adta hírül az MTI.

„Egy tőről fakadnak népeink, egyházaink” – mondta. Hozzátette: mély meggyőződése, hogy eljön majd a pillanat, „amikor teljesen egyek leszünk, de már ma is elmondhatjuk, hogy sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt”.

A hanuka alkalmából nemrég Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött a magyarországi zsidó szervezetek vezetőinek.