Ritkán látott járványügyi helyzet van Magyarországon

DMARC20190115002
2022.12.22. 10:26
A legfrissebb adatok hiányában is Ijesztő az idei őszi trend, hiszen csaknem kétszeres tempóban betegszenek meg a magyarok. Régóta nem fordultak annyian orvoshoz légúti fertőzéssel, mint most, és még előttünk van a karácsonyi időszak is, ami még több kontakttal jár.

Nem meglepő, hogy a hideg téli időszakban egyre több a beteg, aki köhög, fújja az orrát, esetleg láza vagy hőemelkedése van, hiszen ilyenkor gyakori, hogy megugrik a légúti megbetegedések száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentéseit összevetve egyértelműen az látszik, hogy ritkán látott járványügyi helyzet van Magyarországon – írja a Portfolio.

Ijesztő trendet mutat az akut légúti fertőzéssel orvoshoz forduló betegek száma: december 5. és 11. között 239 500 ember fordult orvoshoz, ami az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest 31, míg a 44. heti számokhoz hasonlítva 62 százalékos emelkedést jelent. Mindössze öt hét alatt tehát valósággal megugrottak a felső légúti megbetegedések Magyarországon.

A lap szerint mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországon is megindulhatott a tridémia, vagyis az influenza, a koronavírus és a légúti óriássejtes vírus (RSV) egyidejű gyors terjedése. Magyarországon azonban még nem adtak ki hivatalos figyelmeztetést ezzel kapcsolatban. A következő hetekben pedig várhatóan tovább nő a három légúti vírus jelenléte, és egyre többen fordulnak majd orvoshoz. 

Az NNK legutóbbi tájékoztatása szerint a betegségben leginkább érintettek a gyerekek, fiatalok, mivel az akut légúti panaszokkal küszködők 51,5 százaléka 0 és 14 év közötti. A különböző légúti betegségek megoszlását viszont csak sejteni lehet az elmúlt 10 hét mintáiból.

Az idei év 40–49. hete között a 653 megvizsgált anyagból 12 influenza A és két influenza B vírust azonosítottak. Koronavírus-fertőzést összesen 91 főnél mutattak ki, míg tizenkilenc megbetegedés hátterében RSV állt. Valamint három esetben adenovírust, öt esetben parainfluenza-vírust, két esetben humán metapneumovírust és tizenkét esetben rhinovírust mutattak ki. 

Dupla erővel támad a vírus

Az NNK adatai alapján tehát jól látható, hogy a tavalyi influenzaszezonhoz képest kettőzött sebességgel terjed az idei járvány, aminek a szakemberek szerint több oka is van. 2022-ben már nem volt életben semmilyen járványügyi intézkedés sem, beleértve a kötelező maszkhordást és a távolságtartást is. Mivel ezek nem jellemezték a közösségeket, jelentősen könnyebben terjedtek a vírusok.

A járványügyi intézkedések miatt azonban a koronavírus-járvány ideje alatt nem alakult ki a korábbi évekre jellemző immunitás, így az idei esetszám-növekedés nagyrészt ennek tudható be. A magyar szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy a tridémia a karácsonyi családlátogatások és az iskolába, munkahelyre való visszatérés – vagyis a több kontakt – miatt Magyarországra is elérhet.

A Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Laboratóriumának szakemberei szerint sokkal korábban jött és sokkal intenzívebb is az idei influenzajárvány. És azt javasolják, hogy a közösségekbe való visszatérés előtt gondoskodjunk arról, hogy a leginkább veszélyeztetettebbek maximálisan védve legyenek a vírusoktól. Például magasabb szintű higiéniával és az oltások felvételével. 

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy betegen ne menjünk közösségbe, és influenzaszerű tünetek jelentkezése esetén kerüljük az RSV-fertőzés szempontjából kiemelten sérülékeny, kétévesnél fiatalabb gyermekekkel, valamint a Covid–19 által veszélyeztetett, hatvan év felettiekkel történő érintkezést.

(Borítókép:  Mónus Márton / MTI)