Látványos videóval búcsúzik az évtől a Lánchíd

MG 8631
2022.12.28. 06:59 Módosítva: 2022.12.28. 06:59
A tavalyi évhez hasonlóan idén is videóval búcsúzik az évtől a felújított Lánchíd. A december közepén átadott hídról készült videó látványosan mutatja be a híd új ruhába öltözését.

Az A-Híd Zrt. kivitelezésében megújuló több mint 150 éves híd útpályáját december közepén nyitották meg. A felújításnál a híd teljes önsúlya mintegy 15 százalékkal csökkent, miután az elöregedett vasbeton pályát könnyebb acélszerkezetre cserélték.

A hidat tavaly március 17-én zárták le, akkor kezdődött a teljes körű rekonstrukció. Elbontották az elöregedett vasbeton pályát és acélelemekből újjáépítették a közúti pályalemezt, amelyet korrózióvédelemmel és szigeteléssel láttak el, majd leaszfaltoztak. Ugyanígy jártak el a vasbeton gyalogosjárdákkal is. Amit nem cseréltek ki, azt helyben javították: a megmaradó acélszerkezeteket és a láncokat.

Restaurálták a rozettákat, kőoroszlánokat, a pesti oldal zászlótartó bástyák kőfelületeit is. Korszerű és energiatakarékos LED-technológiás köz- és díszvilágítást építettek ki. A füzérvilágítás 1180 darab világítótestből áll, a változtatható színű díszvilágítást csak 2023-ban szerelik fel. A friss aszfalt és a felújított oroszlánok is látványosan festenek a Magyar Építők weboldalán közzétett videón. 

(Borítókép: Németh Kata / Index)