Karácsony Gergely: Mindenki azt kérdezi, hogy mit rontottunk el

image 6483441 (29)
2023.01.01. 14:20
2023 legyen az újrakezdés éve – mondta újévi köszöntőjében Karácsony Gergely, aki pezsgő helyett teával koccintott.

A főpolgármester újévi köszöntőjében költői kérdéseket tett fel: „normális-e az, hogy a városi útjainkat autópályaként kezeljük, majd meglepődünk, hogy a városi zaj és szmog miatt egyre többen betegszenek meg? Normális-e az, hogy a városi tereinket parkolónak használjuk, esélyt sem adva a fáknak, akik a portól és a forróságtól védelmeznek minket? Normális-e az, hogy csak az a zöldterület számít értéknek, amit el lehet adni, amit be lehet építeni, csak az az erdő számít, amit ki lehet vágni? Normális-e az, hogy közömbösek vagyunk a legnehezebb helyzetben lévő honfitársainkkal? Normális-e az, hogy egyes önkormányzatok családokat lakoltatnak ki valódi indok és méltó elhelyezés nélkül, hogy a hajléktalan emberek ellen küzdünk a hajléktalanság helyett?”

karácsony gergely egyiket sem tartja normálisnak, és biztos abban, a Fővárosiak nagy többsége is változtatni akar ezeken.

„Itt az ideje hát, hogy ne azt tekintsük mindig normálisnak, amit megszoktunk. Azt tekintsük normálisnak, amiről meggyőződéssel mondhatjuk: ez így helyes” – fogalmazott. 

Karácsony Gergely szerint „használjuk ki, hogy recseg-ropog körülöttünk a háború, energiakrízis, klímaválság által sújtott globális kapitalizmus” – majd hozzátette: „használjuk ki, hogy a világ minden felelős vezetője és polgára most azt a kérdést teszi föl, hogy mit rontottunk el, és hogyan kellene másféleképpen folytatnunk”.

Politika, mint igazságkeresés

A főpolgármester szerint „meg tudjuk állítani az ökológiai katasztrófába és háborúba sodródó világot”, és „meg tudjuk változtatni a városunkat és a hazánkat”, ehhez szerinte mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy „újra tudjunk normálisan beszélgetni a közös ügyeinkről”.

Szerinte a politika legfontosabb kérdése, hogy elválassza egymástól azt, ami helyes, és ami helytelen.

„Számomra a 2022-es év legszomorúbb tapasztalata az volt, hogy milyen hatékonyan tud működni a végtelenül primitív és hazug propaganda. A propagandisták a hatalom fekete serege. Ők azok, akik szellemi furkósbotot használnak a tények és az érvek, az igazság helyett” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: „ha 2022 a propaganda éve volt, akkor 2023 legyen az őszinte beszélgetéseké”.

Szerinte a főváros stratégiai célja, hogy az évtized végére a budapesti közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek, „ezért vesszük vissza Budapestnek a Csatornázási Műveket, és ezért nem adjuk a kormánynak az ivóvízellátást” – mondta. Budapest 150. születésnapjáról pedig azt mondta: a feladat Budapest újraegyesítése.

Mindenkinek megvan a saját Budapestje, és az enyém nem létezik a Te Budapested nélkül. Budapest a különbözőségek városa. Az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint budai és pesti, autós és bringás, kertvárosi és panellakó, iskolás és nyugdíjas, fradista és újpesti, kutyás és macskás, ellenzéki és kormánypárti, őslakos és friss budapesti, bejáró és bentlakó, albérlő és lakástulajdonos azok, akik egyesítik a várost.

A városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék az értékeiket és az elveiket. Ma úgy védjük meg Budapesten az elveinket és az értékeinket, hogy lebontjuk ezeket a falakat – tette hozzá a főpolgármester.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. december 3-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)