Az ellenzéki polgármestereket bírálta a Momentum a rezsitámogatások miatt

319195648 1119872715369992 3887537326730263638 n
2023.01.04. 13:47
Az a polgármester, aki nem a lehető legtöbb támogatás megszerzésére törekszik, a saját választóit árulja el. Így vélekedik a Momentum Gyurcsány Ferenc pártjának fővárosi manőverezéséről.

Markáns álláspontot fogalmazott meg a Momentum az önkormányzatok energiakiadásainak állami támogatása kapcsán. Amint arról beszámoltunk, a főváros 23 kerülete közül négy DK-s, egy kvázi DK-s és egy független vezetésű kerület egyáltalán nem részesült a központi költségvetés támogató hozzájárulásából, mivel ezek a polgármesterek nem vállalták a személyes egyeztetést a tárgyalásra kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal.

A Momentum közössége elítéli azt a politikát, amiben egyes politikusok az embereknek járó támogatásokat azért áldozzák fel, hogy aztán a médiában játszhassák a mártírt. Ahogyan a kormány sem tehetne különbséget az állampolgárok között a városvezetőik politikája alapján, úgy egyetlen polgármester sem játszhat a helyiek életszínvonalával csak azért, hogy a saját kormányellenességét bizonygassa az ellenzéki keménymagnak.

A párt szerint a jelenlegi helyzetben épp saját kerületük lakóinak érdekében kötelességük a legjobbat és a legtöbbet kihoznia a mostani helyzetből.

Értelmezésük szerint ez azt jelenti, hogy a megélhetési válság kellős közepén a kicsinyes játszmák helyett a magyarok támogatása kell legyen a legfontosabb feladata minden településvezetőnek és önkormányzati képviselőnek. 

Ha az ellenzéki városvezetők dacból politizálnak, annak csak a magyarok látják a kárát.

A Momentum szerint az ellenzéki politikának ki kell szakadnia ebből a sehová sem vezető megfelelési kényszerből, mert az a politikus, az a polgármester, aki nem a lehető legtöbb támogatás megszerzésére törekszik, a saját választóit is elárulja. 

Megcsókolt kezek

Budapesten a Demokratikus Koalíció polgármesterei álltak bele leghatározottabban (retorikai szinten is) a sérelmi politizálásba. Kiss László, Óbuda polgármestere például az elmúlt évek tapasztalataival indokolta, hogy miért nem ment el az egyeztetésre. Azt írta, hogy bár részt vettek

  • az észak-budai agglomeráció településeivel közösen minden egyeztetésen, nem kerültek közelebb az M0-s körgyűrű megépítéséhez.
  • Számos egyeztetés volt a koronavírus-járvány megfékezésének feladatai okán is, mégsem kaptak kormányzati forrást a Covid-járvány okozta károk megtérítésére.
  • Az egyeztetések ellenére nem kapták vissza az önkormányzatoktól elvett gépjárműadó összegét sem.
  • Hiába egyeztettek, éveken át megtiltották az önkormányzatoknak, hogy bevételeikről szabadon dönthessenek.

Ezekre is tekintettel Kiss László úgy fogalmazott: „a kormányzat idén is uralkodói kegyként osztogatja a közpénzt, ezért nem lepte meg, hogy a III. kerület – több más kerülettel együtt – nem kapott még morzsákat sem a király asztaláról.” Az egyeztetésen részt vevőkről azt írta:

Vannak olyanok, akiknek megsimogatják a buksiját, másoknak meg virgácsot adnak. Őszintén meglep, hogy szép számmal vannak közülünk, aki bedőlnek ennek és megcsókolják a morzsákat dobáló kezet.

Pártjának hoppon maradt kerületei összesen 2 milliárd 357 ezer forintnál is több pénzt követelnek a kormánytól, mert szerintük az öt ki nem fizetett DK-s városrészt ekkora kár érte. Annak érdekében, hogy az elmaradt személyes egyeztetés ellenére is megkaphassák, pert indítanak a kormány ellen. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közösségi oldalán legutóbb azt írta: az Orbán-rendszer keretei között az ellenzék jelenlegi áramlatai, mozgalmai, pártjai egyszerre együttműködésre és versengésre is kötelezettek, a legaktívabb párt vezetőjeként úgy látja:, teljesítményt kell felmutatniuk, „mert a tegnap nem belépő a holnapba”.

(Borítókép: Kiss László / Facebook)