Csontig hatoló következményektől tart Dömötör Csaba

2023.01.15. 11:02
A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció üzenete egyértelmű: kevesebb drága szankciót, és több beleszólást az embereknek – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba az interjúban a Reuters napokban közzétett hírére utalva hozzátette, hogy Brüsszelben már a nukleáris energiára kiterjedő, tizedik szankciós csomagra is javaslatot akarnak tenni, ami „csontig hatoló következményekkel járna" a nukleáris energiát nagy arányban használó országokban, így Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy a konzultáció eredménye szerint a válaszolók 97 százaléka hallani sem akar nukleáris energiára, gázra vonatkozó szankciókról, de az olajszankcióknak sincsen támogatottsága.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbak a tévutas politika következményei, annál inkább lesz óriási igény az állampolgárok részéről az irányváltásra

– jegyezte meg, kiemelve, hogy a szankciós felár miatt 7-ről 17 milliárd euróra nő Magyarország energiaszámlája.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Erasmus-ügyben is megszólalt, megismételve a kormányzati álláspontot, miszerint az Európai Bizottság újabb kifogásokkal áll elő, annak ellenére, hogy már teljesítettük a 17 vállalást.

Mint ismert, az Erasmus-botrány hétfőn robbant, az ügy lényege, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.