Néhány napig száraz lábbal bejárható a barlangfürdő

A miskoltapolcai forrást már az ősember is ismerte, az itt található termálvíz mozgásszervi és idegrendszeri betegségeket kiválóan gyógyít. A természetes barlangjáratot azonban évente ellenőrizni kell, így vízkereszt után minden év elején leengedik a vizet – és a fürdő két-három hétre bezár. Fotóinkon a pár napig száraz lábbal bejárható barlangot mutatjuk.

„Ilyenkor a legfontosabb, hogy alpinista szakemberek jönnek, és végigkopogtatják az egész barlangjáratot. Úgy hívják ezt, hogy kőzetállékonyság-vizsgálat. Amikor ellenőrzik a járatot, a szakemberek tudják, hogy melyik az a darab, ami később veszélyes lehet, ezeket eltávolítják, nehogy véletlenül egy kisebb darab is menet közben lepotyogjon, amikor vendégeket fogadunk”  mondja a munkálatokról Molnárné Tóth Edina fürdővezető.

Búvárok a termálvíz forrásánál

Magyarországon a termálvizek többsége fúrt kútból érkezik, ezzel szemben a barlangfürdőt tápláló harmincfokos víz egy huszonnyolc méter mély karsztforrásból táplálkozik. A fürdő vizének ásványianyag-tartalma nem éri el az 1000 mg/liter értéket, így nem gyógyvíznek, hanem termálvíznek számít. Emiatt a vízben korosztálytól függetlenül, csecsemőkortól időskorig korlátlan ideig lehet tartózkodni.

A víz fertőtlenítés után eredeti állapotában és természetes formájában kerül az öreg barlangi medencébe.

A karsztforrást is karbantartják a leállás alatt, búvárok merülnek le a forráshoz, és ellenőrzik a kút falazatát és talapzatát.

A miskolctapolcai várhegy alatt lévő barlang hasonló az aggteleki Baradla-barlanghoz. A barlangrendszer ugyanannak a karsztrendszernek a része, mintegy 250 millió éves, triász kori mészkőképződmény. Járatai 60–90 millió éve keletkezhettek, és folyamatosan munkálódtak a meleg karsztvíz hatására.

Hízékony víz, hízékony kalcit

Az öreg barlangi medencét 1950-től használják, itt a karbantartás alatt száraz lábas túrákat is tartanak. Az új barlangi medencét a kétezres években nyitották meg, ezen a részen található a római terem, a hidas terem, illetve a csillagterem. A barlangban hasonló cseppkőképződés zajlik, mint bármelyik cseppkőbarlangban: farkasfogcseppköveket, szalmacseppköveket és fátyolcseppköveket is láthatunk a járatban.

A barlangokban szigorúan tilos kézzel megfogni a cseppköveket, ám a barlangfürdőben a látogatók akár meg is érinthetik őket. A képződményeket itt folyamatosan táplálja a pára és a kalcitos víz, így nem tudnak kárt tenni bennük.

Mivel elég hízékony a víz itt nálunk, látható mind a két dögönyözőnél, hogy a dögönyfejeket már vastagon bevonta a kalcit, évente 4–10 mm-t is hízhat a kalcitréteg a sziklafalon

 tette hozzá a fürdővezető.

Ahogy az Index is beszámolt róla, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága 2023. január 19-i ülésén határozott a Miskolci Fürdők Kft. üzleti terve alapján, így a karbantartás végeztével 2023. január 26-án újra kinyit a Barlangfürdő.