Több vármegyében is vastagon áll már a hó

D KOM20230121008
2023.01.22. 10:29
Jelentések szerint a Bakonyban 13 centiméter, Komló környékén pedig 18 centiméter vastag a hótakaró.

Amint arról már írtunk, kitartóan és elég intenzíven havazott a Dunántúl legnagyobb részén az éjszaka, egy mediterrán ciklon pedig fehérbe borította a térséget reggelre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat vármegyére adott ki figyelmeztetést, eszerint 12 óra alatt 5 centiméter mennyiséget meghaladó friss hó hullhat

  • Baranya, 
  • Győr-Moson-Sopron, 
  • Somogy, 
  • Vas, 
  • Veszprém, valamint
  • Zala vármegyében.

A legtöbb hó eddig a Bakonyban és Komló környékén hullott, előbbin 13, utóbbin pedig már 18 centiméteres a hótakaró vastagsága. A havazás még kitart, de a csapadéktömb folyamatosan nyugat felé araszol.

A csapadékos időt okozó mediterrán ciklon kelet, délkelet felől újra enyhébb levegőt szippant be, így a legtovább északnyugaton tart ki a havazás. Ezzel szemben keleten akár tíz fok feletti hőmérsékletet is mutathatnak a hőmérők – írja az Időkép.

Országszerte káoszt okozott a havazás

A havazás már az elmúlt napokban is káoszt okozott az ország több részén is, így Dobogókőnél, ahol a jeges út  miatt alakult ki hatalmas forgalmi dugó. Esztergom felé egy baleset nehezítette a közlekedést.

Az intenzíven csapadékos és erősen szeles időjárás miatt a Magyar Közút a társszervekkel, illetve a hatóságokkal való egyeztetés után pénteken a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton teljes útzárat rendelt el.

Szombaton tovább gyarapodott a hótakaró a Mátrában, hazánk harmadik legmagasabb hegycsúcsán, a Galyatetőn a 40 centimétert is meghaladta a hóvastagság. Budapesten ugyan nem maradt meg a hó a belvárosban, de a budai hegyvidék fehérbe öltözött, néhány centi hó, valamint zúzmarás hó is lerakódott a szeles időben.

Amint arra az Index is felhívta a figyelmet, csábító lehet a téli időjárás egy hétvégi túrázáshoz, de nem árt vigyázni, ugyanis pénteken figyelmeztetést adtak ki fakidőlések miatt.

(Borítókép: A Medves-fennsík Salgótarján Salgóbánya városrésze közelében 2023. január 21-én. Fotó: Komka Péter / MTI)