Késnek az iskolai számítógép-beszerzések

2023.02.03. 08:52
Minden állami, egyházi vagy alapítványi iskolában tanuló 5–12-es diáknak saját használatú laptopot biztosít a magyar közoktatás egy európai uniós projekt keretében legkésőbb 2025-ig. Az uniós helyreállítási alap forrásai azonban nem érkeztek meg, így a tavalyi tanévben a 9. osztályos évfolyamnak a kormányzat megelőlegezte a számítógépeket, a soron következő évfolyamoknak azonban ígéretekkel kellett beérnie, mivel notebookot nem kaptak – világított rá a Magyar Hang.

A Magyar Hang utánajárt, hogy miért csúszhattak a notebookbeszerzések. Felkeresték a Klebersberg Központot, ahonnan arról értesültek, hogy vagy a magyar állami előfinanszírozás szünetelt az uniós pénzekről szóló megállapodás csúszása miatt, vagy a beszerzés nehézségei okozták a késlekedést.

Összesen 650 ezer notebookot terveznek beszerezni a 201 milliárd forintos keretösszegből, ebből 560 ezret a tanulók, a többit pedagógusok számára.

Miután a tervezettnél később született meg a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap támogatásairól, a kormány 2021-ben határozatban is rendelkezett arról, hogy megelőlegezi a költségvetésből az uniós támogatásokat – ismertette a Magyar Hang.

Hol vannak a notebookok?

A Magyar Hang a hozzájuk beérkező visszajelzésekre hivatkozva írja, hogy 2022 februármárciusában 9. osztályos tanulók valóban országszerte megkaphatták az eszközöket, ezt követően viszont a program nem folytatódott.

Olyan ötödik évfolyamos tanulót nem talált a Magyar Hang, aki csakugyan megkapta volna az eszközöket 2022-ben.

Továbbá olyan tanulót sem találtak, aki ebben a tanévben 9. osztályos, és kapott volna eszközt. A Magyar Hang által megkérdezett pedagógusok egyike sem tudott arról, hogy tájékoztatás érkezett volna az intézményhez a program folytatásáról.

A Magyar Hang megkereste a Klebelsberg Központot, hogy fényt derítsenek a késés okára, ám a lap szerint konkrét választ nem kaptak, de következtetni tudnak arra, hogy az uniós pénzekről szóló megállapodás csúszása vagy a beszerzés nehézségei állhatnak a háttérben.  • Hírek
  • Hírek