Tömeges elvándorlásra figyelmeztetnek a pedagógus-szakszervezetek

PAP 7655
2023.02.06. 17:08
A PDSZ és a PSZ szerint a kormány valótlanságokat állít, amikor azt mondja, hogy az új teljesítményértékelési és bérdifferenciálási rendszer bevezetését a szakszervezetekkel is megvitatta. Az érdekvédők szerint az egyeztetésre nagy szükség lenne, a kilátásba helyezett intézkedések ugyanis a tanárok tömeges elvándorlásához vezethetnek.

„Magyarország kormányának az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) keretében tett vállalásaiban valótlan állítások és olyan terv olvasható, amely nem a kitűzött cél megvalósítására, a pedagóguspálya vonzóvá tételére irányul” – olvasható a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös állásfoglalásában.

Az érdekvédők szerint a kormány abban nem mond igazat, hogy az új teljesítményértékelési és bérdifferenciálási rendszer bevezetését a szakszervezetekkel megvitatta. Állításuk szerint a Belügyminisztériumban tartott egyeztetéseken csak a sztrájkkövetelésekről volt szó, de valójában az ügyben sem jutottak előrébb közel másfél év leforgása alatt.

A PSZ és a PDSZ a közleményben egyértelművé tette: a tervezett teljesítményértékelési és bérdifferenciálási rendszer alkalmatlan a pedagóguspálya vonzerejének helyreállítására, a tanulói eredményesség növelésére, de ezzel a pedagógusbérek ígért felzárkóztatása sem valósul meg, kiszámítható életpályát, előmenetelt pedig végleg nem biztosít, aminek következményeképpen nemcsak a pályakezdők számára nem válik attraktívvá a pedagóguspálya, hanem a jelenleg évtizedek óta pályán lévő pedagógusok további tömeges elvándorlása is várható.

A szakszervezetek követelik, hogy a kormány hozza végre nyilvánosságra a pedagógusok illetményrendszerével és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő és egyéb munkakörben foglalkoztatottak béremelésével és munkaterhelésével kapcsolatos terveit, és ezekről folytasson érdemi egyeztetést.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)