Orbán Viktor az időseknek üzent

2023.02.08. 08:50
A héten érkezik a 13. havi nyugdíj, így az érintettek már a 15 százalékkal megemelt havi öregségi ellátás dupláját kapják kézhez.

Érkezik a dupla nyugdíj – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök bejegyzésében azt írja, idős honfitársaink a napokban a megemelt nyugdíj mellett kézhez kapják a 13. havi nyugdíjat is. Visszaadtuk, amit a baloldali kormányok elvettek – tette hozzá.

Mint megírtuk, ezen a héten kapják meg az érintettek a 13. havi nyugdíjat, így a 15 százalékkal megemelt havi öregségi ellátás duplája érkezik meg hozzájuk ebben a hónapban. Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke szerint a 13. havi nyugdíj talán két hónapig tudja kiegyensúlyozni a magas inflációt, éves szinten ugyanakkor ez nagyon kevésnek bizonyulhat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban azt közölte, hogy három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot.

2023 januárjától 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak (az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik) a magas infláció miatt. Idén novemberben egy nyugdíjprémium is esedékes lehet még, de ez azon áll vagy bukik, hogy mekkora GDP-növekedést sikerül elérni ebben az évben. A prémiumhoz 3,5 százalékos növekedésre lenne szükség, ezt viszont az európai szintű recesszió közepette nem lesz egyszerű elérni.