Varga Judit elárulta, mi az európai együttműködés alapja

BP-6043
2023.02.10. 12:25
Az 1963-ban Németország és Franciaország között megkötött Élysée-szerződés példájává, öntőformájává vált az országok közötti együttműködéseknek – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Az Élysée-szerződés hatvan év távlatából című konferencián pénteken, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A miniszter kiemelte: a megállapodás rendkívül fontos szerepet töltött be a Franciaország és Németország közötti kiengesztelődésben, „egyúttal a hidegháború viharfellegei alá is sikerült vele becsempészni az együttműködés lehetőségének reményt keltő fénysugarát”. Jelezte: ugyanakkor még további évekre volt szükség ahhoz, hogy az európai népek újra egymásra találhassanak. 

Varga Judit szerint az Élysée-szerződés hat évtizedes múltja jól mutatja, hogy az európai együttműködés alapja elsősorban a nemzetek közötti kooperáció.

Az európai integráció nemzetek közötti alapokról indult, ez garantálta sikerét, és ennek kell meghatározónak lennie a jövőben is. Erős nemzetek erős Európájára van szükség

– fogalmazott. 

Varga Judit hozzátette: az államok közötti rendszeres, magas szintű egyeztetések alapvetően segítik elő a koordinált és sikeres európai együttműködést, a nemzeti és a közös érdekek összhangjának megteremtését, és az is jól látható, hogy a kulturális és oktatási együttműködéseknek óriási jelentősége van egymás megértése szempontjából.

(Borítókép: Varga Judit. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)