Mégis vizsgálják, kit hülyézett le Várhelyi Olivér

K EPA20230214221
2023.02.16. 15:41
Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Várhelyi Olivér uniós biztos mikrofonja bekapcsolva maradt, és sokan úgy vélik, lehülyézte a képviselőket. Az Európai Parlament vizsgálatot indított az ügyben, ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elfogadta a magyar politikus bocsánatkérését.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, az Európai Parlament (EP) 2023. február 14-i plenáris ülésén Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosát kérdezték a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban.

A politikus készségesen válaszolt is, azonban bekapcsolva hagyhatta mikrofonját, mert amikor leült, jól hallhatóan feltette a kérdést: „Hány hülye van még?” Többen úgy vélik, a szót kérő képviselőkre célzott.

Az eset miatt Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az uniós biztos lemondását követeli. Várhelyi Olivér később elnézést kért, és azt mondta, őszintén sajnálja, hogy félreértés történt.

Az Európai Parlament azonban nem elégedett meg a bocsánatkéréssel.

Roberta Metsola, az EP elnöke felkérte a képviselő-testület illetékes szolgálatait, hogy vizsgálják meg, pontosan mi történt kedden, amikor Várhelyi Olivér valakiket lehülyézett – tudta meg a Népszava.

Ursula von der Leyen szóvivője közölte:

az Európai Bizottság elnöke tudomásul vette Várhelyi bocsánatkérését és magyarázatát,

de hozzátette: a biztosi kollégium minden tagjának tartózkodnia kell az olyan megjegyzéstől, amely ilyen értelmezéshez vezethet. 

Az esetről egyébként videó készült, amely Twitterre is felkerült. Többek között Guy Verhofstadt EP-képviselő is megosztotta a hírt, aki az uniós biztos kirúgását követeli.

(Borítókép: Várhelyi Olivér. Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA)