Az ügyészség enyhítette az Alec Baldwin elleni vádat

2023.02.21. 07:30

Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros ellen január végén emeltek vádat a Rust című western forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében.

Alec Baldwin 2021. október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben lőtte le a vezető operatőrt, a 42 éves Hutchinst és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan okból éleslőszer volt.

Az ügyészség most törölte az Alec Baldwin ellen felhozott vádak egy részét a 2021-es filmforgatás ügyében, ami jelentősen csökkenti a kiszabható büntetés hosszát – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott új bírósági iratokból.

Az ügyvédek miatt enyhített az ügyészség

A dokumentum szerint az új-mexikói ügyészség megváltoztatta álláspontját és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt törölték.

Heather Brewer, az eljáró kerületi ügyészség szóvivője a döntést azzal magyarázta, hogy el akartak kerülni egy további jogi vitát a színész-producerrel és ügyvédjeivel a Halyna Hutchins operatőr halála miatt indult eljárásban.

Az illetékes megfogalmazása szerint az ügyészség célja, hogy a bíróság igazságot szolgáltasson és ne az ügyvédek számláját gyarapítsa.

Alec Baldwin ügyvédjei korábban úgy nyilatkoztak, hogy a lőfegyverre való utalás beillesztése a vádba súlyosbító tényezőként, alapvető jogi hiba. Érvelésük szerint annak lehetősége ugyanis a 2021 októberében történt tragédia idején még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes. Ha a színész ügyét a súlyosbító körülményt figyelembe véve tárgyalták volna, az kötelezően minimum 5 év börtönbüntetést jelentett volna.

A megmaradt vád, vagyis a gondatlanságból elkövetett emberölés maximum 18 hónap börtönnel és legfeljebb ötezer dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A színész-producer első bírósági meghallgatása várhatóan pénteken lesz, amelyen Baldwin videokapcsolaton keresztül vesz részt.

Baldwin nem vállal felelősséget a halálesetért

Baldwin úgy nyilatkozik az ügyről, hogy ugyan hátrahúzta a revolver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt, s egyébként is Gutierrez-Reed és más fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éleslőszerrel töltött fegyvert.

Gutierrez-Reed fegyverszakértő pedig állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta volna azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azt továbbadta volna a színésznek azzal, hogy a fegyver „hideg“, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata.

Ezzel szemben Halls december 13-án, az új-mexikói munkabiztonsági hivatal előtt tett tanúvallomásában azt mondta, sosem jelentette ki, hogy a Pietta reprodukciójában készült Colt.45-ös kézifegyver „hideg“ lenne.

A forgatás leállt, de nem örökre

A Rust című western forgatását a halálesetet követően leállították, de a készítők célja, hogy a filmet előbb-utóbb befejezzék.

A Rust Movie Productions közölte, hogy a forgatásokat tavasszal folytatják, amelyben a produceri feladatokat Matthew Hutchins, a 2021-ben életét vesztett operatőr, Halyna Hutchins férje veszi át.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a film felvételeit hol fejezik be, de azt a filmgyártó cég világossá tette, hogy a forgatási helyszínen nem tartanak majd működő fegyvert.

A múlt héten a cég azt is bejelentette, hogy a filmforgatás folytatásának körülményeit, valamint Halyna Hutchins életét külön dokumentumfilmben is megörökítik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport