Többször is túllépték hatáskörüket az iskolaőrök

GettyImages-1218987248
2023.03.03. 07:34
Az összesen 618 esetből négy alkalommal merült fel, hogy az iskolaőr intézkedés közben túllépte hatáskörét. Rendőrbotot és vegyi eszközt egy-egy esetben alkalmaztak az iskolaőrség fennállása óta – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult – tájékoztatta az ORFK a Népszavát. Mint megírtuk, a programban jelenleg 571 iskola vesz részt, összesen 608 iskolaőrrel.

Az iskolaőrség fennállása óta, a köznevelési és szakképzési intézmények fenntartói arról számoltak be, hogy az iskolaőrökkel érintett intézményekben az iskolaőrök jelenléte nagymértékben csökkentette a magatartási problémákat, visszaszorította a konfliktusokat, valamint hozzájárult a szülői közösséggel való kommunikáció kialakításához.

Az ORFK tájékoztatása szerint iskolaőrök testi kényszert 61, bilincset négy, rendőrbotot és vegyi eszközt pedig egy-egy esetben alkalmaztak. Mint azt a lapnak adott válaszukban írták, mindössze négy alkalommal merült fel, hogy az iskolaőr intézkedés közben túllépte hatáskörét, ezek mindegyikében büntetőeljárás indult. Közülük háromnak megszűnt a munkaviszonya, egyet pedig a jogerős döntésig felfüggesztettek a munkaköréből.

Arra a kérdésre, hogy a negatív tapasztalatok hatására terveznek-e bármilyen változtatást az iskolaőrség működésében, az iskolaőrök képzésében vagy az alkalmassági vizsgákkal kapcsolatban, a rendőrség azt felelte: a közeljövőben jelentőségteljes változtatást nem terveznek bevezetni.

(Borítókép: Alex Grimm / Getty Images)