Egyre nagyobb problémát jelentenek a mentálisan beteg serdülők

2023.03.11. 14:49
Egy négy pontból álló, nullaforintos javaslatot tett közzé a Második Reformkor Alapítvány a serdülők körében egyre terjedő mentális betegségek visszaszorítása érdekében. Világszinten minden hetedik serdülő szorong, depressziós, vagy pánikrohamokkal küzd.

A nemzetközi tendencia szerint a világon hét serdülőből egy mentális betegségben szenved. Ez Magyarországra is érvényes, ahol aggasztó mértékben romlik a köznevelési rendszerben lévő gyermekek pszichés állapota.

Problémáik 40 százaléka köthető szorongáshoz, depresszióhoz és pánikhoz

– írja közleményében a Második Reformkor Alapítvány.

A mentális problémák sajnos a pedagógusokat is érintik. Az elképesztő munkahelyi leterheltség mellett súlyos érzelmi nehézségeket okoz számukra az alacsony társadalmi és anyagi elismerés – tették hozzá.

Ezen folyamatok enyhítésére a Második Reformkor létrehozott egy négy pontból álló 0 forintos javaslatot, miszerint:

  1. Iskola- és óvodapszichológusok tarthassanak stresszkezelési workshopot az oktatási intézményekben!
  2. Szakszolgálatban szervezzenek a tanároknak intervíziót, vagyis olyan üléseket, ahol szakemberek segítenek túljutni a munkában tapasztalható elakadásokon, nehézségeken!
  3. Induljon nyílt párbeszéd a mentális segítséget nyújtó szervezetekkel, hogy a Nemzeti Alaptantervbe bekerülhessenek végre mentális egészséggel összefüggő tantárgyak!
  4. Ezeken túl javasoljuk, hogy a fiatal generációk által közkedvelt influenszerek és kreátorok népszerűsítsék a stresszkezelés fontosságát és a nullaforintos program céljait a felületeiken!

Megjegyzik, hogy a program semmilyen költségvetési forrást nem igényel, „viszont lehetőséget ad az oktatásban dolgozók és tanulók stressz-szintjének csökkentéséhez. Fontosnak tartjuk, hogy az oktatási intézmények stresszmentes övezetekké alakuljanak, hisz enélkül nem várható el minőségi oktatás” – írják.