2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Lemondott a Fővárosi Állatkert bűncselekménnyel vádolt vezetője

D  TT20211118061
2023.03.28. 21:22
Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták, a Fővárosi Önkormányzat „a sajtóból értesült arról, hogy állítólagosan vádat emeltek” az igazgató ellen. Hozzátették:

SZABÓ ROLAND TÖBBSZÖRI FELSZÓLÍTÁS ELLENÉRE SEM CÁFOLTA EZT A HÍRT, ILLETVE NEM KÉRT HELYREIGAZÍTÁST.

„A főpolgármester ezért megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja. Az igazgató kedden benyújtotta a lemondását. A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Magyar Nemzet pár napja, március 24-én közölte, hogy

az Egri Járási Ügyészség március 10-én csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a fővárosi állatkert igazgatója ellen.

A lap azt írta, hogy Szabó Rolandot már két és fél éve, 2020. szeptember 10-én is gyanúsítottként hallgatta ki a Gyöngyösi Rendőrkapitányság üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt.

A gyanú lényege szerint Szabó Roland korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárából jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg csaknem húszmillió forint volt) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabó Rolandot – írta a Magyar Nemzet.

Az MTI emlékeztetett arra, hogy Szabó Roland 2019 novemberében lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása után megbízott főigazgatóként folytatta. Később pályázott a főigazgatói posztra, ám 2020 végén pályázatát visszavonta, és főigazgató-helyettesként dolgozott tovább.

(Borítókép: Szabó Roland operatív igazgató a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)