Gyerekeik igazolatlan hiányzásai miatt csuktak börtönbe szülőket Borsodban

2023.04.06. 17:42
Két borsodi településen, Tornanádaskán és Bódvaszilason azért vonulnak börtönbe a szülők évek óta, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Egy napot a börtönben ötezer forintnak számolnak el, miközben a fogvatartottak ellátása állítólag háromszor ennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben, összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. Mivel az összegnek csak a negyven százalékát fizették be, a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük a börtönben. 

A rácsok mögött egy nap ötezer forintot ér, miközben a fogvatartottak őrzése, ellátása naponta több mint 15 ezer forintba kerül a magyar adófizetőknek.

Tavaly szeptemberig 14 800 napot voltak börtönben ezek a szülők – számolt be a Szabad EurópaA lapnak nyilatkozó egyik helybéli nő is úgy tudta: gyermeke minden reggel iskolába megy, ám kiderült, hogy tavaly decembertől negyven igazolatlan órát gyűjtött össze.

Az anya egy rendőrségi nyilatkozatból tudta meg, hogy fia néha az iskola mellé járt, és hogy százezer forintra büntették. Ez viszont nem az első eset volt, ugyanis 12 gyermek van a családban, akik annyit lógtak az iskolából, hogy a szülőknek esélyük sem volt pénzzel megváltani, így mindkettejüknek börtönbe kellett vonulniuk.

összesen öt és fél évet kellett leülniük, így a legnagyobb lányuk lett a többi gyermek gyámja arra az időre, hogy ne vigyék őket intézetbe.

A riportból azt is megtudni, hogy a két említett településen nagy hagyománya van annak, hogy a szülők végül leülik a gyerekeik igazolatlan hiányzásait. Boros Ilona, a TASZ Esélyegyenlőség projektvezetője elmondta, hogy ombudsmani eljárást is kezdeményeztek emiatt még 2017-ben.

Szabálysértésnek minősül az igazolatlan harmincnapos hiányzás

A TASZ projektvezetője azt is elmondta, hogy Magyarországon szabálysértésnek minősül, ha egy gyerek a kötelező óvodai vagy iskolai oktatási rendszerből igazolatlanul harminc napot hiányzik. Ilyenkor a szabálysértési hatóság pénzbírságot szabhat ki a szülőkre, amely ötezertől 150 ezer forintig terjedhet.

Ez viszont leginkább a hátrányos helyzetű családokat érinti, ráadásul a szabálysértési szankció miatt kizárják a közmunkából a szülőket, ami lényegében egyszeri bevételi forrása a családnak, és a családi pótlékot is elveszik automatikusan, valamint ötven igazolatlan óra után automatikusan megindítják a védelembe vételt is.

Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza úgy véli, igazságosnak igazságos a rendszer, de könnyen kijátszható: minél tehetősebb valaki, annál nehezebben kerül Magyarországon börtönbe.

A DK a Belügyminisztériumot kérdezte az esetről

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese a riport után be is nyújtott egy kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy mit gondol erről az esetről.

Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium sajtóban megjelent cikkeket nem véleményez

– válaszolta Rétvári Bence államtitkár március végén.