A kormány is egyetért a Nemzetközi Beruházási Bankból való kilépéssel

2023.04.14. 06:30
A Magyar Közlönyben is megjelent a kormányhatározat, amelyben a kormány lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban fennálló tagságáról. Egyúttal visszavonták azt a határozatot is, amely Magyarország képviseletéről szól a bank kormányzótanácsában.

A magyar kormány egyetért azzal, hogy Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban fennálló tagságáról lemondjon – derült ki a csütörtök esti Magyar Közlönyből. Egyúttal visszavonták azt a határozatot is, amely Magyarország képviseletéről szól a Nemzetközi Beruházási Bank Kormányzótanácsában.

Mint megírtuk, az újabb amerikai szankciók bejelentése után a kabinet áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét. A budapesti amerikai nagykövet, David Pressman bejelentését követően ugyanis úgy döntöttek: visszahívják a kormányzati delegáltakat a bankból.

Az Egyesült Államok szerdán újabb ötven személyre és intézményre vetett ki szankciókat, és a listán a budapesti székhelyű NBB is szerepelt. David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a bejelentéskor, hogy „a Kreml által finanszírozott platform jelenléte Magyarországon veszélyt jelent az európai országokra és a szövetségesekre”.

Az 1970 óta létező NBB eredetileg a KGST-országok bankja volt, és a tagországok vállalatait hitelezte. Jelenleg főként kis- és középvállalkozásokat támogat a bank a tagországaiban, és infrastrukturális projektek finanszírozásában vesz részt. Székhelye 2019 óta Budapesten van.

A magyar sajtóban már napokkal korábban megjelentek olyan hírek, miszerint Washington egyre problémásabbnak tartja azt, hogy Budapest a központja a sokak által orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Banknak.