Schiffer András: Figyelmeztető lövést adott le az Egyesült Államok Magyarország irányába

DSC7225
2023.04.14. 20:36
Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő az Ultrahang élő adásában többek között a várható újabb amerikai szankciókról, a magyar kormány „rejtélyes ügyeiről”, valamint a globális pénzhatalomról is beszélt.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, az Egyesült Államok szerdán újabb ötven személyre és intézményre vetett ki szankciókat, és a listán a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) is szerepelt. David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a bejelentéskor, hogy „a Kreml által finanszírozott platform jelenléte Magyarországon veszélyt jelent az európai országokra és a szövetségesekre”.

A bejelentés hírére a kormány áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért visszahívják a bankból a kormányzati delegáltakat.

A Mandiner azt írja, Schiffer András volt LMP-s politikus arról beszélt az Ultrahang élő adásában, hogy „figyelmeztető lövést adott le az Egyesült Államok kormánya a magyar kormány irányába” és a sajtótájékoztatón elhangzottak azt jelentik, hogy 

ha Magyarország nem áll be az euroatlanti sorba, akkor további, fokozatosan erősödő szankciók és válaszlépések jönnek majd Washington irányából.

„Rejtélyes ügyek”

Schiffer András úgy véli, az NBB ügye egyike azoknak, amit még a saját híveiknek sem magyaráz meg a kormány, hogy miért jó nekünk, magyaroknak. Az ilyen ügyek közé sorolható még a Fudan Egyetem is, vagy hogy Szijjártó Péter miért épp a beharangozott Pressman-sajtótájékoztató napján fogadta a belorusz külügyminisztert.

Ezek „olyan pakkok a kormány hátán, amik gyengítik a magyar érdekérvényesítést olyan kérdésekben, ahol a magyar kormánynak igaza van” – mondta. Szerinte a magyar álláspont hatóerejét jelentősen csökkentik az említett „rejtélyes ügyek”. 

Elmondta azt is, hogy „baromság”, hogy Orbán Viktornak aktája lenne Moszkvában, mert ha lenne, 1998 és 2002 között is lett volna, hiszen akkor igen „ruszofób politikát” folytatott. Hozzátette: nem kizárt, hogy vannak olyan közös bizniszek Moszkva és Budapest között, aminek az árát közvetve a magyar háztartások fizetik meg, ezért a miniszterelnök elszámolással tartozik a közvéleménynek.

Korunk trójai falova

Schiffer András arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok sokkal agresszívebben próbálja meg érvényesíteni katonai érdekeit Európában, mint korábban, és szerinte az, hogy „Európa vazallus legyen, amerikai érdek”.

Az amerikai demokrácia díszleteit már elég régóta globális nagyvállalatok használják fel. A nagy pénz régen elnyelte az amerikai demokráciát

– fogalmazott a volt LMP-s politikus, hozzátéve, hogy van a globális nagytőke, ami régen kiszabadult a nemzeti joghatóság alól, és leginkább az Amerikai Egyesült Államoknak a „demokratikus vázát” tudja felhasználni egy trójai falóként.

A csattanó az, hogy „a legnagyobb ellenállást a globális nagytőkével szemben ma nem a munkások szolidaritása fejti ki, hanem a nemzeti autokráciák” – fejtette ki. Szerinte Magyarországon is sokan vannak, akik nem szeretnének „egy amerikai központú, globális nagyvállalat birodalom részeként tengődni, de éppúgy nem szeretnénk, ha hazánk Mészáros Lőrinc hűbérbirtoka lenne”. Úgy véli, Európa és Magyarország számára fontos lenne egy egészséges távolságtartás minden imperialista hatalomtól.

(Borítókép: Schiffer András 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)