Orbán Viktor személyi titkára szerint a svájci farkast kilövő vadász börtönbüntetést érdemel

2023.04.15. 15:42
Az egész ország nyomon követte azt M237 kódszámú farkast, amely egy év alatt több száz kilométert megtéve Svájctól egészen Magyarországig vándorolt. A ragadozó vándorútja azonban Hidasnémeti környékén érhetett véget, ahol az állat jeladós nyakörvét megtalálták. A tetemet továbbra is nagy erőkkel keresik. Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár szerint az elkövető letöltendő börtönbüntetést érdemel.

Mint megírtuk, a kilőtt farkas ügyében büntetőeljárást indítottak, amelynek vándorútja Hidasnémeti környékén érhetett véget. Az állat jeladós nyakörvét ugyanis a Hernádban megtalálták.

Sajtóhírek szerint az elkövető a GPS-jeladót tönkretette a nyakörvön, amit aztán a folyóba dobott, azonban a rádiófrekvenciás jeladó ennek ellenére tovább működött. A tetemet továbbra is nagy erőkkel keresik.

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár letöltendő börtönbüntetést kér az M237 kódszámú farkast kilövő amatőr vadászra. Nagy János szerint csak ezzel lehetne elérni azt, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.

Bízom abban, hogy a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik – akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő

– írta Nagy János a hivatalos Facebook-oldalán.

Felháborodtak a vadászok

Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője lapunknak elmondta, hogy a vadászkamara véleménye megannyi egyeztetésen és különböző fórumokon is elhangzott: a vadászok közössége – ahogy egyebek mellett a közösségi médiában is tükröződik – elítél minden jogellenes cselekményt, különösen azokat, amelyek nem jogszerű vadászati körülmények következtében állnak elő.

Földvári Attila hangsúlyozta: Magyarországon a fokozottan védett fajoknak számító nagyragadozók nem vadászhatók semmilyen körülmények között. Ha egy nagyragadozó lakott területre téved, és ott az emberek testi épségét veszélyezteti, elképzelhető, hogy kilőhető, de a kamarai szóvivő szerint ez már nem vadgazdálkodási vagy vadászati probléma.

Amióta a hír felröppent, a vadásztársadalom nagy része is felháborodásának ad hangot.

Földvári Attila szerint a közösségi oldalakon „áll a bál”, hiszen a 70 ezer magyarországi vadász is tisztában van azzal, hiába egy-két renitens van köztük, aki fittyet hány a szabályokra, a közvélemény mégis hajlamos arra, hogy az összes vadászt az elenyésző kisebbséggel vegye egy kalap alá.