Czeglédy Csaba tagadja, hogy bármi köze lenne az ördög ügyvédjéhez

2023.04.18. 13:40
Egy évvel az első ítélet után ismételten bíróság elé állt Czeglédy Csaba, Az ördög ügyvédje bloggal kapcsolatban. A politikus tagadja, hogy bármi köze lenne az erotikus videófelvételhez, amely a volt győri polgármester, Borkai Zsolt pozíciójába került.

„Kár, hogy nem én voltam” – így kommentálta Az ördög ügyvédjeként elhíresült blogot Czeglédy Csaba. A DK politikusa kedd délelőtt állt bíróság elé, ahol elmondta, hogy a hatóságok átkutatták a mobilját és a laptopját is, de nyoma nem volt a volt győri polgármestert érintő videófelvételeknek.

Czeglédy tagadta, hogy ő állna a Facebook-oldal hátterében, de büszke lenne, ha így volna

– írja a 24.hu. A Veszprémi Törvényszék szóvivője, Laczkó Henriett az Index érdeklődésére elmondta, hogy a két vádlott meghallgatása után a bíró zárt tárgyalást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve a tárgyaláson elhangzottakról információ már nem jelenhet meg.

A vád szerint egy ügyvéd foglalkozású férfi egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fényképeket és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott Az ördög ügyvédjére változtatta. Ez volt az az oldal, amely robbantotta az akkor még fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt botrányát.

Czeglédy Csaba 2021 októberében azt állította, „az égvilágon semmilyen bizonyíték nincsen arra”, hogy neki köze van a Borkai Zsolt és társai számára kínos felvételek nyilvánosságra hozatalához. Azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészség utasítására gyanúsította meg, majd a vádemelés is „érdemi bizonyítékok nélkül”, egy „koncepciós eljárás” részeként történt meg.

Mint ismert, a Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság marasztaló döntést hozott az ördög ügyvédjeként ismert ügyben. A közlemény emlékeztet rá, hogy a Fővárosi Főügyészség az ügyben 2021. október 4. napján nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a kilencrendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét

– olvasható a közleményben.

„A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik” – közölte az ügyészség.

Fél évvel később a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, és kezdeményezte a tárgyalás megtartását.