Álhírek terjednek a lelőtt svájci farkas ügyében

2023.04.22. 14:47
Svájctól egészen Magyarországig vándorolt egy jeladóval ellátott farkas. Az állatot nemrég kilőhették Hidasnémeti környékén. Az ügy eddigi folyamatairól főként csak sajtóhírek alapján lehetett tájékozódni, a hivatalos szervek nem közöltek részleteket a nyomozás menetéről. Ebből kifolyólag több álhír és feltételezett tény látott napvilágot a médiában.

Sajtóhírek szerint az M237 kódszámú farkast, amely egy év alatt több száz kilométert megtéve Svájctól egészen Magyarországig vándorolt, egy vadász lőhette ki Hidasnémeti környékén. Az erről szóló hírt a boon.hu írta meg először április 12-én.

A Nemzeti Nyomozó Iroda úgy reagált, büntetőeljárást indítottak természetkárosítás miatt, de további részleteket nem közöltek.

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan nagyjából ennyit tudunk az ügyről.

A Magyar Narancs gyűjtötte össze, hogy valójában mit tudunk a farkas ügyéről. Mint írták, eleinte onnan lehetett tudni, hogy baj van a farkassal, hogy jeladója egyszer csak azt közvetítette, nagy sebességgel halad egy autóúton. A jeladót később megtalálták a Hernádban. Arról nincs hivatalos információ, milyen körülmények között került le a farkasról, és arról sincs, hogy a farkas tetemét megtalálták volna.

A lap kiemelte: a hivatalos megerősítés ellenére lehetséges, hogy megvan a tetem, de a hallgatás fő oka, hogy ha gyanúsítottként kihallgatnak valakit, akkor az illető nem tudhatja, hogy hol tart a nyomozás.

Hivatalosan nincs gyanúsított 

Csütörtökön a Hír TV Radar című műsorának fő témája a svájci farkast lelövő vadász kiléte volt. A műsorból az derült ki, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás miatt folytat büntetőeljárást, de hivatalosan

egyelőre nincs gyanúsított.

Ezzel szemben a médiában már meg is nevezték a vádlottat. Mint írtuk, a Blikk közölte először, hogy N. György szabolcsi vállalkozó lehetett az illető, aki lelőtte a ragadozót. A lap leírása szerint a kommandósok húsvétkor akartak lecsapni a tettesre, azonban eltévesztették a házszámot, és más ajtaján dörömböltek. Erről a tévesen körbevett ház tulajdonosa beszélt a lapnak.

Álhírek terjednek

A médiában felröppent a hír, hogy vallomást tett a vadász, aki lelőtte az állatot. Ezt a Hír TV is közölte.

Később kiderült: a vadászati portálon közzétett vallomás csak egy tréfa volt.

A vallomás úgy szólt, hogy valaki kiment vadászni, de igazán a vándormadarak vonulását szerette volna megfigyelni. Puskát csak azért vitt, hátha beteg vaddal találkozik. Kutyának nézte a farkast, megetette kutyatáppal, a jeladós nyakörvet pedig közben levette róla, mert úgy látta, zavarja a mozgásban. Még betadinnal fertőtlenítette is a farkas nyakát, ahol a nyomkövető kidörzsölte. Ha tudta volna, hogy farkasról van szó, szelfit csinált volna vele.

Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga elnöke úgy nyilatkozott, a történet nem életszerű, mert egy vadon élő farkas messzire elkerüli az embert. Az ügyben megkérdezett szakértők jellemzően azt mondják, habár a tetem egyelőre nincs meg, a farkas valószínűleg tényleg nem él, másképp nem kerülhetett volna le róla a jeladó. Ezért tényleg az a legvalószínűbb, hogy lelőtték.

A hivatalos szervek is a sajtóból tájékozódnak

Az ügyben közzétett álhírek és tréfás bejegyzések azért is veszélyesek, mert a hivatalos szervek, többek között a Magyar Országos Vadászkamara is a sajtóból értesül először az újabb információkról.

Földvári Attila, a Magyar Országos Vadászkamara szóvivője a lapnak elmondta, arról is lehetett olvasni, hogy esetleg a háziállatok védelmében lőtt a vadász a farkasra, tehát „dúvadnak” tekintette. „A farkas azonban védett állat, nem dúvad – emelte ki.

A védett állat elpusztítása természetkárosítás, amiért három évig terjedő szabadságvesztés jár – mondta Földvári Attila, hozzátéve, ha az érintett vadász azzal védekezne, nem ismerte föl az állatot lövése előtt, az a véleménye szerint súlyosbító tényező.