Indoklás nélkül felmentették a Magyar Honvédség parancsnokát

2023.04.27. 11:47
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

Az erről szóló határozat már a Magyar Közlönyben is megjelent. A Honvédelmi Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a lövészvégzettségű Böröndi 30 éves pályafutása alatt különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett.

Böröndi altábornagy legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarfőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Ruszin-Szendi altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni.

Az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezetikultúra-változtatás folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása – olvasható a közleményben.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium a humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. A kinevezése eredetileg június 3-tól 2026. május 31-ig szólt.