Bírósághoz fordul a kormányhivatal a Horn Gyula sétány ügyében

2023.04.28. 07:40
A Budapest Főváros Kormányhivatala bírósághoz fordul a Horn Gyula sétány elnevezésének ügyében. Álláspontjuk szerint jogszerűen nem nevezhető el közterület egy olyan személyről, aki részt vett a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában.

A Fővárosi Közgyűlés ragaszkodott jogsértő döntéséhez a Horn Gyula sétány elnevezésének ügyében, azt a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem változtatta meg, ezért a hatóság kénytelen a Fővárosi Törvényszékhez fordulni – közölte csütörtök délután a Budapest Főváros Kormányhivatala.

Mint írják, az önkormányzati törvény világosan kimondja, hogy közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

A Magyar Tudományos Akadémia két ízben is megállapította, hogy Horn Gyula részt vett a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában, így

Budapest Főváros Kormányhivatalának álláspontja szerint jogszerűen nem nevezhető el róla közterület.

A kormányhivatal 2023. március 21-én bocsátott ki törvényességi felhívást, amelyben a közterület elnevezésének módosítását kérte a Fővárosi Közgyűléstől, ám a testület április 26-i ülésén a törvényességi felhívást elutasította, így egyértelművé tette: ragaszkodik a jogszabályellenes helyzet fenntartásához – áll a közleményben.

Mint korábban megírtuk, Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese március végén közölte: ha a fővárosi közgyűlés nem szeretné megváltoztatni a Horn Gyuláról elnevezett sétány nevét, akkor nem fogja átnevezni. Ha pedig ezzel Sára Botond főispánnak problémája van, akkor a bírósághoz fordulhat, és majd a bíróság megítéli az ügyet.