Gyurcsány Ferenc elmondta, mi bántotta Vágó Istvánt

2023.04.29. 13:42

Szombaton reggel érkezett a hír: meghalt Vágó István. A népszerű televíziós műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció tagja 74 éves volt.

A magyar közvéleményt megrázta a váratlan halálhír. Sokan a közösségi médiában búcsúztak Vágó Istvántól.

 „Valahogy összekeveredtünk vagy 15-20 éve”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke először egy rövid Facebook-posztban búcsúzott, kora délután azonban egy hosszabb bejegyzést is közzétett. Az emlékezését úgy kezdi: mint a többség, eleinte a tévéből ismerte meg Vágó Istvánt, „majd amikor már politizálni kezdtem, észrevettem a Szabad Demokraták rendezvényein. Azt hittem, párttag. Mint később kiderült, nem volt” – fogalmazott, hozzátéve: 

Aztán valahogy összekeveredtünk vagy 15-20 éve. Kényesnek hitt szövegeimet sokszor neki mutattam meg először. A szellem embere volt. A kampányok egymondatait nem tudta belakni. 

A politikus kitért arra, hogy minden nyáron van egy este Kötcsén, amikor liberális kötődésű emberek, házaspárok a vendégei egy délutántól késő éjszakába nyúló beszélgetés, vacsora során. „Pista és felesége, Judit minden alkalommal itt volt reggelig” – írta, hozzátéve: „Akik közelről ismerték, nekik nem meglepetés, hogy a végére mindig ő vitte a szót. Messzi tájak történetei, nyelvészet, történelem adta hol komoly megjegyzéseinek, hol anekdotáinak tárgyát, keretét. Csipetnyi füstszűrős szipkába illesztett cigaretta a szájban, derűs mosoly, hangos felnevetés”. 

„Nincs okunk megbocsátani nekik”

Gyurcsány Ferenc ezután arról is írt, hogy Vágó Istvánt zavarták azok a szerinte igaztalan kritikák, amelyeket a bírálói részéről kapott. 

Bántották dolgok. Hogy voltak, kik szinte üldözték. Mert a támadók szerint aki külkereskedő volt az átkosban, az biztos jelentett is, mert a Legyen Ön is milliomos!-ban ő pontosan tudta előre a pontos válaszokat – gyötörték hazugul. Nincs okunk megbocsátani nekik. Ez Pista dolga lehetne, de most már ez is a sírba vész.

Majd emlékeztetett arra is, hogy Vágó István nemegyszer szavazott ellene (vélhetően a párt ülésein).  „Huncutul nevetett ilyenkor, és kicsit felhúzta mindkét vállát, mintha mondaná: Jól van na, azért ugye nem vagytok mérgesek? – írta, hozzátéve:

Nem, Pista, nem vagyunk mérgesek. Átkozottul fáj, hogy elmentél. De nem mérges vagyok. Csalódott. Helyes pasi voltál. 

„Nem hittél a másvilágban. Nyomot hagytál az e világban. Lelkünkben, szívünkben. Fájdalmas, hogy elmentél” – zárta posztját.