Beindultak az LMBTQ-jogok védői Bencsik András mondata miatt

2023.05.02. 15:19
A kisebbségeket negatívan érintő esemény, jogfosztás a gyűlöletbeszéddel kezdődött – kongatták meg a baloldali képviselők a vészharangot. A kifogásolt mondat miatt eddig senki sem kért bocsánatot.

A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől. Az ellenzéki képviselőkből álló csoport az elmúlt hónapok egyik legkeményebb homofób megszólalása után lépett.

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője a Hír TV egyik műsorában azt üdvözölte, hogy Ugandában az LMBTQ-közösség tagjait kivégezhetik szexuális beállítottságuk okán. Ettől a mai napig nem határolódott el a kormány, sőt Bencsik se kért bocsánatot.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, a csoport elnökségi tagja mutatta be a törvényjavaslatot:

Fontos kiemelni, hogy Bencsik András azért úszhatja meg könnyedén a homofób gyűlöletbeszédet, mert a Polgári törvénykönyv nem védi és nevesíti a szexuális kisebbségeket mint gyűlöletbeszéd forrása. A módosítás azért fontos, hogy az LMBTQ emberek polgári bíróságokon is megvédhessék magukat, ez eszközt biztosít számukra, ha gyűlöletbeszéd éri őket vagy a közösséget.

Sebián kiemelte, hogy a magyar történelem tanúsítja: minden, a kisebbségeket negatívan érintő esemény, jogfosztás a gyűlöletbeszéddel kezdődik. Ezért fontos, hogy az ellenzéki képviselők kiálljanak az LMBTQ-közösség tagjai mellett.