Schadl György a letartóztatása előtti napon az Igazságügyi Minisztériumban járt

2023.05.02. 10:21
Arról, hogy az épületben pontosan kivel és miről tárgyalt, a nyomozati iratok nem tartalmaznak részleteket. A hatóságok szerint lehetséges, hogy a végrehajtók elnöke kapott egy fülest tervezett letartóztatásáról.

Bement az Igazságügyi Minisztériumba a letartóztatása előtti napon Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, majd távozott, aztán újra visszatért – ez is olvasható a 24.hu birtokába került büntetőügy nyomozati irataiból.

A dokumentumok szerint a végrehajtók elnöke 2021. november 4-én reggel fél 9-kor ment be a minisztérium Nádor utca 22. szám alatti épületébe, ahol negyven percet töltött. Ezt követően Takács Katalin, a végrehajtói kar hivatalvezetője társaságában távozott a minisztériumból.

A nyomozók megfigyelése szerint a félórás beszélgetés alatt Schadl „kommunikációja és artikulációja” alapján vitatkozott Takács Katalinnal. Ezután tovább követték a végrehajtók elnökét, aki visszament az Igazságügyi Minisztériumba, ahol újabb 40 percet töltött el.

A nyomozati anyagból nem derül ki, hogy Schadl kivel tárgyalt, de ő és Völner Pál három perc különbséggel távozott a minisztérium épületéből 10 óra után.

A lap megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, arról érdeklődve, kivel vagy kikkel és miről tárgyalt aznap Schadl és Takács Katalin, illetve hogy Völner Pál vagy Varga Judit igazságügyi miniszter részt vett-e az egyeztetésen. A tárca sajtóosztálya azonban nem adott felvilágosítást arra hivatkozva, hogy

az Igazságügyi Minisztériumba való beléptetéseket a Készenléti Rendőrség végzi, a belépési adatokkal ők rendelkeznek, azonban ezen adatokat maximum egy évig tárolják csak, így az említett dátummal kapcsolatban nem tudunk tájékoztatást adni.

Azt azonban aláhúzták, hogy Varga Judit aznap Miskolcon tartózkodott (a miniszter reggel 8 és 12 óra között egy védelemipari konferencián vett részt Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter társaságában a Miskolci Egyetemen – vagyis nem lehetett a tárca épületében).

Schadl György védője, Morvai Attila a megkeresésre válaszolva azt mondta: az eljárás szempontjából nem volt releváns a találkozó, nem került be a vádiratba sem – ahogy a nyomozati anyag több más részlete sem –, ezért nem foglalkoznak vele, de tud a találkozóról. Takács Katalin nem részese a büntetőügynek.

A hatóságok szerint lehetséges, hogy a végrehajtók elnöke kapott egy fülest a tervezett letartóztatásáról, és ez elől menekült az országból. Feltehetően azért ment volna a feleségével Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye.