Novák Katalin hivatalosan is kinevezte a honvédség új vezérkari főnökét

2023.05.03. 21:25

Novák Katalin köztársasági elnök 2023. május 4-i hatállyal kinevezte a honvédelmi vezérkar élére dr. Böröndi Gábor László altábornagyot. Megbízatása öt évre szól – áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét.

A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolta.

„A szomszédban háború folyik, a magyar kormány a béke álláspontján van, és azonnali tűzszünetet akar, de elhúzódó háborús helyzetre számít, ehhez pedig hadműveleti szintű tudásra, szakértelemre van szükség. Böröndi Gábor László altábornagynak van aktuális tudása a NATO belső védelmi rendszerével kapcsolatban – hiszen a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjeként szolgált –, így a haderőfejlesztés folyamatát belülről ismeri, a NATO felső vezetőivel van kapcsolata” – magyarázta a honvédelmi miniszter, miért javasolta a Magyar Honvédség vezérkari főnökének Böröndi Gábor Lászlót, akit kinevezése előtt az Országgyűlés honvédelmi bizottsága is meghallgatott.