Már próbálják helyrehozni a kisiklott tehervonat miatti károkat

DDERI20230508003
2023.05.08. 16:39
Megkezdődött a vasárnap délelőtt Téglásnál kisiklott tehervonat vagonjainak műszaki mentése. A teherkocsik beemelésének nehézsége és az erősen megrongálódott vasúti pálya miatt egyelőre nem tudni, mikor állhat helyre a vasúti közlekedés ezen a szakaszon – közölte a MÁV Zrt. a helyszíni sajtótájékoztatón.

Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. debreceni pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a károkról szólva elmondta: a kétvágányú, villamosított vasútvonal jobb és bal vágánya egyaránt száz-százötven méter hosszban sérült meg, és

teljesen használhatatlanná vált.

A jobb vágány mintegy három kilométeres szakasza is megsérült kisebb-nagyobb mértékben; ezeket is helyre kell majd állítani. A vágányok mellett három felsővezeték-tartó oszlop borult ki vagy dőlt meg, mindhármat cserélni kell – közölte a szakember.

Nagy erőkkel próbálják menteni a menthetőt

A baleset helyszínére hétfő hajnalban érkezett meg Szolnokról a vasúti daru, amellyel megpróbálják majd az egyenként nyolcvan-kilencven tonnás vagonok beemelését.

A kilenc kisiklott vagon közül az első teherkocsit már visszahelyezték a pályára. Jelenleg a bal vágány ideiglenes helyreállítását végzi a helyszínen dolgozó mintegy száz szakember, ezt követően lehet hozzáférni a vasúti daruval a következő kocsihoz – ismertette Hadnagy Attila.

Megjegyezte, egyelőre tart a baleset okának vizsgálata és a károk felmérése, így nem lehet tudni, mikor állhat helyre a vasúti forgalom ezen a szakaszon.

A pályára és a pálya mellé beborult kocsik egymásnak feszültek és megdőltek, torzultak, illetve begyűrődtek a forgóvázaik, ezért nagyon óvatosan kell hozzákezdeni a felszabadításukhoz – hangsúlyozta a szakember.

Mint elmondta, a vasúti infrastruktúrában és a gördülőállományban keletkezett kár mértékét továbbra sem lehet megbecsülni,

akár több százmillió forint is lehet.

Ahogy az Index is beszámolt róla, a mintegy 3700 tonna össztömegű, vasércpelletet szállító, harmincöt vagonból álló teherszerelvény Záhonyból Hegyeshalmon át Ausztriába tartott, amikor Téglás határában kisiklott. A sérült vagonok teljesen tönkretették és elzárták a vasúti pályát mindkét irányban.

A balesetben senki sem sérült meg, a záhonyi fővonalon közlekedő személyvonatok helyett egyes szakaszokon pótlóbuszok közlekednek.

(Borítókép: A MÁV dolgozói az előző napon a Hajdúhadház és Újfehértó közötti Téglásnál történt tehervonat-baleset helyszínén 2023. május 8-án. Fotó: Derencsényi István / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport