A Kúriához fordulnak a pedagógusok az oktatást érintő népszavazási kérdések ügyében

DSC5222
2023.05.10. 16:47
A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a szakszervezet két alelnöke által benyújtott népszavazási kérdéseket. Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriához fordul, azt szeretnék elérni, hogy vizsgálják felül a Nemzeti Választási Bizottság döntését.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a magyar oktatás ügyét érintő kérdésekről egyéni népszavazási kérelmet nyújtott be a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás. A kérdéseket nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a május 9-én tartott ülésén, ezért Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriához fordul – írja közleményében a szakszervezet. 

A Nemzeti Választási Bizottság azzal indokolta döntését, hogy a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit.

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát. A PDSZ két alelnöke szerint a választópolgárok nem kezelhetők éretlen kisdiákként.

Úgy vélik, hogy a kormány fél a „valódi nemzeti konzultációtól”, a népszavazástól, mert azon érdemi kérdésekre érdemi válaszok születhetnének a diákok és ezzel Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó ügyekről.

Öt kérdésre kértek jóváhagyást

A hitelesítési kérelmet még március 14-én reggel nyújtották be a Nemzeti Választási Irodához, a szakszervezeti vezetők az alábbi öt kérdésre kértek jóváhagyást:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár tanítson?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezzen?

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)