Integrált mesejátszótérrel rehabilitálják a gyógyuló gyerekeket a Bethesdában

2023.05.19. 21:18
Mostantól Kő Boldizsár játszótere segíti a hónapokig a Bethesdában kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. A neurológiai és pszichoszomatikus betegséggel küzdő kicsik a különleges meseösvényen együtt tudnak játszani kerekesszékes társaikkal.

Minden érzékszervre ható meseösvény, kerekesszékkel is használható hinta, terápiás foglalkozásra kialakított rügykunyhók, magaságyás a gyerekek által gondozott növényekkel, minden érzékre ható fűszerkert és mezítlábas egérösvény – csupa olyan innovatív elem, ami egy kórház kertjét különlegessé és gyógyítóvá teszi. 

„A mesevilágra, az ingerekre, a varázslatra azoknak van a legnagyobb szükségük, akik sok időt töltenek bent a kórházban”– ezekkel a szavakkal adták át a gyermekeknek a Bethesda Kórház Ilka utcai részlegében a játszóteret.

Az élménypark fából faragott elemeit Kő Boldizsár művész és csapata tervezte, és alakította ki a gyermekgyógyász szakemberek igényeire megoldást találva. A mesék a gyógyító erőt sugallják, miközben a meseösvény kerekesszékből is elérhető útvonala számos más elfoglaltságot is ígér a gyógyuló kis kezeknek. 

A játszóparkban két szigetelt, munkaállomásként felszerelt „rügykunyhó” is felépült, ahol a szakemberek természetes környezetben tudnak dolgozni, családokkal foglalkozni, terápiát tartani.

A csoportos terápiák számára fedett zenélő pagodát alakítottak ki szélfútta hangszerekkel, amelynek zenejátéka nyugtatólag hat a legkisebbekre is. 

Nem volt könnyű dolga a szakembereknek, hogy összehozzák a sokféle igényt és egyszerre nyújtsanak fejlesztési lehetőséget a kerekesszékes rehabilitált gyermeknek, a figyelemzavarral, vagy épp evési zavarral küzdő kis betegnek és ingert nyújtson annak is, akinek hónapokig otthona a kórház

– fogalmazott Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. 

Az avatáson részt vett Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára is.

Amíg mese van, gyerek is van

A politikus szavai szerint egy fantasztikus összefogás eredménye a rehabilitációs játszótér. A szülők, a kórházi dolgozók és támogatók által összegyűjtött 40 millió forintos forrást ugyanennyivel pótolta ki a kormány. 

A gyermekek gyógyulását elősegíti, ha a nem természetes, kórházi körülmények között is próbálják megőrizni számukra a mindennapokat. A mesekertben a kicsik megélhetik gyermekségüket

– húzta alá a politikus, aki Csukás István író szavait idézve úgy fogalmazott: a mese örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz – tette hozzá.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára is részt vett az eseményen, aki kiemelte: az orvostudomány fejlődése semmit nem ér, ha nincsenek ott az emberek, akik a gépek mögött állnak.

A mesekertben a szakemberek úgy segíthetik elő a gyermekek mielőbbi gyógyulását, hogy szüleik is mellettük lehetnek ebben a térben, valamint integráltan más nehézségekkel küzdő gyermekekkel is együtt játszhatnak egymásnak erőt adva

– hangsúlyozta.