Elengedte a kormány az önkormányzati szakrendelők államosítási ötletét

2023.05.20. 11:36
A főpolgármester a belügyminisztériumból kiszivárgott információk alapján üdvözölte a – még meg nem erősített – döntést. Szerinte a szakrendelők az önkormányzatok kezében vannak a legjobb helyen.

A kormány letett az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosításáról. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapták a Belügyminisztériumban az önkormányzati szövetségek vezetői – közölte a főpolgármester közösségi oldalán.

Karácsony Gergely az értesülést jó hírnek nevezve azt is megjegyezte, hogy szerinte az önkormányzatok kezében vannak a legjobb helyen a rendelők. Legutóbb márciusban, a laborvizsgálatok miatt kerültek nehéz helyzetbe a szakrendelők, ugyanis épp akkor sokszorozódtak meg a vizsgálatokat kérő orvosi beutalók, amikor a másik oldalon a labormintákat elemző cégek árat emeltek. A helyzet megoldása érdekében számos kerületi önkormányzat a zsebébe nyúlt, hogy megduplázzák, megtriplázzák a szakrendelő tb-laborfinanszírozását, így mérsékelve a várakozás idejét és a sorok hosszát. Mint ismert, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő régen elavult értéken finanszírozza a különböző egészségügyi beavatkozásokat.

Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka korábban az Indexnek úgy fogalmazott, a párhuzamossággal terhelt egészségügyi ellátórendszer problémájára a megfelelő terápia biztosan nem az államosítás, hanem egyszerűen rendbe kellene tenni az állami finanszírozást, emellett szakmai párbeszédet kell kezdeményezni a fenntartó önkormányzatokkal.