A nyomozók elfogtak három embert a cipős ügyben, orvosok is vannak köztük

2023.05.24. 19:42
A nyomozók elfogták a cipős ügyként elhíresült bűncselekmény-sorozat újabb három gyanúsítottját. A bűnszervezet 2022 ősze óta vesz fel jogtalanul állami támogatást egészségügyi segédeszközökre. Tagjaik között orvosok is vannak, akik közül kettő kézre is került a legutóbbi akció során. A harmadik gyanúsított a bűnszervezethez köthető egyik cég vezetője.

A „cipős ügy” 2022 novemberében kezdődött, mikor a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárást.

A gyanúsítottak száma februárban már elérte a 28-at. Voltak közöttük orvosok, cégvezetők és egészségügyi alkalmazottak is.

A bűnszervezethez kötődő cégek gyógycipők és egyéb gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A visszaélések lebonyolításában orvosok is részt vettek. Az ő szerepük kiemelt fontosságú volt, hiszen ők írták fel orvosi vényekre a különböző ortopéd terméket. Mindezt úgy, hogy a beteget meg sem vizsgálták. A későbbiekben előkerült több olyan szociális intézmény, amelyek padlásán a legyártott eszközöket tárolták.

Az egyik orvos kapcsolatban állt egy másik, orvosi segédeszközöket gyártó szegedi céggel is – számolt be a police.hu.

Összehangolt nyomozás

A szerteágazó nyomozásba a KR NNI-n túl több vármegyei rendőr-főkapitányság is becsatlakozott, így összesen tizenkét nyomozócsoport dolgozott a bűncsoport felszámolásán.

A nyomozók május 23-án kora reggel elfogtak a bűncselekményhez köthető orvosok közül kettőt, továbbá a szegedi cég ügyvezetőjét. A gyanúsítottak lakásaiban és a vállalat telephelyén iratokat, eszközöket és készpénzt foglaltak le.

A most elfogott három személlyel együtt a „cipős ügynek” mostanra negyvennégy gyanúsítottja van: tizennyolc orvos, tizennégy cégvezető, kilenc alkalmazott és három orvosi asszisztens.

A két őrizetben lévő orvos mellett jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, a többiek szabadlábon védekeznek – olvasható a rendőrség hivatalos oldalán.