Semjén Zsolt cáfolta meg Böjte Csabát

2023.05.31. 21:15
A Szent Ferenc Alapítványnak 24 bentlakásos és 18 napközi gyermekotthona van, ez azt jelenti, hogy egy gyermekotthonra átlagosan 377 ezer forint/év működési támogatás jutott – fogalmazott Vadai Ágnes országgyűlési képviselőnek egy válaszlevéleben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki ezzel cáfolta Böjte Csaba korábbi kijelentéseit.

Mint ismert, Böjte Csaba egy korábbi interjújában az alapítványa pénzügyeiről azt mondta, ha csak abból gazdálkodnának, amit a román állam ad, csődbe mentek volna. Ezzel szemben Semjén Zsolt egy parlamenti hivatalos levelezésben kedden cáfolta a szerzetest. 

A miniszterelnök-helyettes Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérdéseire azt írta, hogy a nemzeti kormány Böjte Csaba gyermekvédelmi tevékenységét a nemzetpolitikai szakterületen keresztül támogatta,

amely révén 2018–2023 között a gyermekotthonok részére 95 millió forint működési támogatást biztosított. Miután a Szent Ferenc Alapítványnak 24 bentlakásos és 18 napközi gyermekotthona van, ez azt jelenti, hogy egy gyermekotthonra átlagosan 377 ezer Ft/év működési támogatás jutott.

Semjén Zsolt válaszában azt is jelezte: Erdély az 1920-as trianoni békediktátum, illetve az 1947-es párizsi békeszerződés óta nem tartozik a magyar állam kötelékébe, az ott történtek miatt magyar hatóság vizsgálatot nem folytathat, de a román hatóságok egy nevelőintézeti személy felelősségét megállapították, jogerősen súlyos szabadságvesztéssel büntették.

A miniszterelnök-helyettes kitér arra is, hogy „egyes sajtótermékek Képviselő Asszony pártjával karöltve szisztematikus karaktergyilkossággal próbálják lejáratni azt a Böjte Csaba atyát, aki eddig több mint 6000 gyermek életét segítette, és évtizedek óta áldozatos munkát végez az erdélyi elárvult gyerekek felkarolása, társadalmi integrációja és magyar identitásuk megőrzése érdekében”.

Böjte Csaba: Nem érzem magam felelősnek

„Azt tényleg én döntöm el, önkénteskedni ki jöhet, de ha valakinek munkakönyvet adunk, akkor el kell mennie a munkaügyhöz, minden hivatalos helyre. A gyerekek pedig, mint mondtam, nem a külvilágtól elzárva élnek nálunk: állami iskolába járnak, ahol van tanító, van iskolapszichológus, vannak osztálytársaik, akik nem nálunk élnek. Nap mint nap együtt vannak. És ott sem vette észre senki” – mondta Böjte Csaba arra reagálva a valaszonline.hu-nak adott interjúban, hogy 28 évre ítélték az általa vezetett intézet egyik nevelőjét, Kedves Szabolcsot, aki szexuálisan bántalmazta a rá bízott gyerekeket.

Böjte szerint Kedves Szabolcs több mint húsz kötelező alkalmassági vizsgán ment át, és csak teóriái vannak arra, hogy miért nem vették hamarabb észre a bántalmazásokat. 

Az ítélet szerint tíz év alatt úgy egy tucat ilyen eset történt. Azaz évente egy-kettő. Legfeljebb három. Ezek a gyerekek viszont olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben... Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen. Ami kiszűrődött, ami miatt a nevelőt végül feljelentettem, nem is szexuális bántalmazás volt, hanem fizikai. Aztán elindult a nyomozás, és kiderült, hogy egyéb is volt

– mondta az ügyről Böjte Csaba atya, aki szerint bár nem ő tett feljelentést, de elment a megyei gyámhatósághoz, és elmondta, mit hallott. „A kászoni ház vezetőjével, aki pszichológus egyébként, vele mentünk el ketten. Miután ott jártunk, a gyámhatóság megtette a további lépéseket, és elindult a nyomozás. Végtelenül sajnálom, ami történt, sokszor bocsánatot is kértem érte” – tette hozzá.

Általános értelemben persze mindenért felelős vagyok, de olyan értelemben, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy hogy mulasztást követtem volna el... Nem, ebben az értelemben nem érzem magam felelősnek

– fogalmazott Böjte atya.  • Tippek
  • Biztosítás