Villámárvizek, kidőlt fák: országszerte pusztított a vihar

2023.06.07. 20:59
Ismét sok helyen dolgoznak a tűzoltók az esők miatt, főként pincékbe, garázsokba befolyt víz kiszivattyúzásához kértek segítséget a bejelentők.

Az ország több pontján, különösen Nógrád vármegyében adtak sok munkát a tűzoltóknak az utóbbi órák zivatarjai, felhőszakadásai – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mukics Dániel, az OKF szóvivője az MTI-nek elmondta, kedden 138 alkalommal kértek segítséget a katasztrófavédelemtől.

az esetek többségében beázott pincékből és épületekből kellett vizet szivattyúzni, de kidőlt fákhoz is riasztották a tűzoltókat.

A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy ha a meteorológiai szolgálat felhőszakadás, heves zivatar miatt ad ki riasztást, érdemes a pincéket áramtalanítani, illetve fentebbi emeletekre vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.

Kitért az úttesten, járdán kialakuló villámárvizek veszélyeire is. Előbbibe autóval nem érdemes belehajtani, mert kárt tehet a gépkocsiban, a járdán gyalogosan pedig már egy bokáig érő vízzuhatag is ledöntheti az embert a lábáról.

Villámárvizek öntötték el a házakat

Mint írták, a Nógrád vármegyei Szécsénynél kilépett a medréből a Szentlélek-patak, a víz mezőgazdasági területeket öntött el, de lakott területet nem veszélyeztetett. Pásztón „házról házra kellett menniük a tűzoltóknak”, hogy kiszivattyúzzák a családi házak pincéit elöntő vizet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kiscsécs polgármestere csónak kimentéséhez kért segítséget, miután a Sajó közepén felakadva találták meg azt a vízi járművet, amelyet elsodort a folyó a gyerekek kimentése után. Heves vármegyében, Ecsegen kiöntött a Szuha-patak, ezért két méter magasan állt a víz az udvaron a Váralja utca egyik portáján.

Győrben térdig ért a víz a Török Ignác utcai sorházakban, a lakók nem tudtak ki- és beállni autóikkal. Zircen a mentőállomás kért segítséget, mert az árok nem tudta elnyelni az esővizet, így az elöntötte a pincét.

A kidőlt fák is fennakadást okoztak

Zirc és Bakonyszentlászló között, a Cuha-völgyben a vihar miatt fa dőlt a vasúti pályára, és eltorlaszolta az utat egy személyvonat előtt. Töltéstaváról és Mosonmagyaróvárról is a vízóraaknát elárasztó, illetve pincébe befolyó víz miatt érkezett riasztás, de Zalaegerszegen, Pakson, Söréden, Tatabányán is szivattyúzni kellett a vizet. A tűzoltóegységek folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán – írták.

Villámcsapás miatt kigyulladt egy ház

Egy családi ház padlásterében okozott tüzet a villámcsapás szerda este Battonyán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták, a mezőkovácsházi hivatásos és a battonyai önkéntes tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be. A 120 négyzetméteres lakóház padlástere füsttel telítődött.

Mindeközben csütörtök este egy újabb vihar éri el Magyarországot, amire az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetett.  • Tippek
  • Babaváró hitel