Hatalmas pusztítást végez az időjárás Magyarországon

Az özönvízszerű esőzések országszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. Heves vármegyében szerdán egy kilenctagú családnak kellett elhagynia az otthonát, csütörtökön pedig ketten haltak meg a villámárvizek miatt. Az időjárás a közlekedésben is fennakadásokat okozott.

A felhőszakadás és a zivatar egyre több feladatot ad a tűzoltóknak. Leginkább a kertekbe, lakóházakba betörő víz kiszivattyúzásán dolgoznak, de a kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához is kérik a segítségüket – írja az Országos Katasztrófavédelem.

A szerdai vihar után egy kilenctagú családnak kellett elhagynia az otthonát, miután elöntötte a sár a HÁZUKAT.

Karádon a villámárvíz miatt 70 csirkéje fulladt meg a kertben egy gazdának – számolt be róla a TV2 hírműsora, a Tények. Hozzátették, hogy a fővárosban sem volt egyszerűbb a helyzet, ahol az egyik aluljárót teljesen elöntötte a víz, emellett az autók és a villamosok is elakadtak.

Mint írtuk, Gyöngyöstarjánban csütörtökön két halálos áldozata is volt a heves esőzések során kialakult villámárvíznek. Az egyik áldozatot a patakmederből kilépő víz vitte magával, egy másikat pedig egy pincerendszerbe sodorta be a hirtelen lezúduló esővíz.

A hirtelen jött csapadék miatt szintén víz alá került szerda este Kaposvár több utcája – közölte az Időkép.

Pincéket, garázsokat öntött el a víz Budapest több kerületében

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

A közlemény szerint a XVIII. kerületi Városház utcában egy családi ház mélygarázsát elöntötte a víz, a XIX. kerületi Komjáti Gyula utcában pedig egy pincét árasztott el. Mindkét esetben szivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét.

Rákospalotán villám csapott egy házba, emiatt beszakadt a teteje. A XVI. kerületi Íjász utcában egy fa felsővezetékre dőlt, és eltorlaszolta az utat. Kőbányán a Dreher Antal úton a síneken fennakadt egy autó, és beázott, a villamosközlekedés leállt.

Hogyan kell védekezni a villámárvíz ellen? 

Az Országos Katasztrófavédelem pénteken egy részletes Facebook-posztot írt a villámárvízről. Mint írták, ezt onnan lehet felismerni, hogy 

 • nagy mennyiségű,
 • lokális csapadék következtében,
 • rövid idő alatt alakul ki,
 • gyorsan érkezik, sodró erejű.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miként lehet ellene védekezni, az alábbi tanácsokat adták a posztjukban

 1. A megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, ne menj bele!
 2. Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten induljatok, hogy segítséget tudjatok nyújtani egymásnak! 
 3. Ha nem muszáj, akkor ne kísérelj meg átkelni a hömpölygő vízen, már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledönthet a lábadról.
 4. Autóval se hajts át rajta!
 5. A leszakadt villanyvezeték életveszélyes!
 6. Figyeld a híreket!
 7. A telefont csak indokolt esetben használd!
 8. Ha van rá mód, segíts azoknak, akik mozgásukban korlátozottak. 
 9. Villanyt, vizet, egyéb szolgáltatásokat kapcsolj ki, zárj el! 
 10. Stop a rémhíreknek! 

A vonatközlekedésben is fennakadásokat okoz az eső

Vízátfolyás miatt pótlóbusz jár Almásfüzitő és Esztergom között pénteken 8 órától – közölte a Mávinform.

Mint írták, Neszmély és Süttő között szünetel a vonatközlekedés, mert a vasúti pályát nagy mennyiségű sár öntötte el. A Komárom–Esztergom vonalon jelentős késésekre kell számítani.

Az érintett vonalszakaszon Almásfüzitő és Esztergom között a menetrend szerinti Volán-járatokon elfogadják a vasúti menetjegyeket és bérleteket – áll a közleményben.

Érdemes naprakészen tartani a biztosítási szerződéseket

Idén májusban az ország minden területéről érkeztek kárbejelentések. Kiemelt helyszínnek számít Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl és Budapest – mondta el Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádióban. Mint mondta,

Elsősorban a beázások, illetve a villámárvizek okoztak károkat.

A szakember szerint a biztosításoknál kiemelt probléma, hogy megnövekedett a kárinfláció, tehát viszonylag kevés bejelentéshez lényegesen nagyobb összegű kifizetések társulnak. Mint mondta, érdemes aktualizálni a biztosítási szerződéseket annak érdekében, hogy a károsult ne váljon alulbiztosítottá, amikor a szerződésben rögzített fedezetek nem felelnek meg a tényleges kárértéknek.

Mint írtuk, pénteken többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás. Helyenként felhőszakadás továbbra is előfordulhat. A szél ismét csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződhet. Reggel 12 és 17, délután 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Önnél is tombolnak a zivatarok? Küldjön képet!
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras. • Tippek
 • Hitelkártya