A magyar rendőrségnél folytatja Rambo, az ukrán katonakutya

2023.06.12. 06:23
Rambo a harkivi régióban kísérte az ukrán katonákat, ahol egy orosz rakétacsapásban súlyos sérüléseket szenvedett, életmentő beavatkozásra volt szüksége. Nyolc hónapig lábadozott, most pedig Budapesten vesz részt kiképzésen.

Egy Ukrajnában súlyosan megsérült katonakutya a magyar rendőrségnél folytatja pályafutását. Rambo, a katonakutya majdnem életét vesztette egy rakétacsapásban, ezt követően került a magyar hatóságokhoz. 

Rambo, a hároméves német juhászkutyának a jobb oldalán repeszek okoztak sérülést, miközben tavaly ukrán katonákat kísért a frontvonalon a harkivi régióban – írja a Sky News.

A rakétacsapásban súlyos sérüléseket szenvedett a koponyája, az állkapcsa, a repeszek a jobb fülét is megcsonkították.

Egy életmentő műtét után nyolc hónapot töltött egy rehabilitációs központban, ahol az állkapcsát helyrehozták, amputálták a jobb fülét és több fogát eltávolították. 

Rambóra egy angol orvoscsoport talált rá. „A Pest megyei Gomba településen működő Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány munkatársai a háború kitörése óta többször jártak Ukrajnában, menteni a menthetőt. Mint hiteles, lelkiismeretes szakemberekhez, hozzájuk juttatták el a harci sérült kutyafiú történetét – és a gombaiak megint mentek, mentettek” – olvasható a BRFK közösségi oldalán.

Rambo a község szélén lévő befogadóbázisra került, gondos, hozzáértő kezek közé. Sebei gyógyultak, társat is kapott, kenneljét egy mentett szukával osztotta meg. Szerepelt a tévében is, sorsa ismertté vált, ám jó darabig senki nem jelentkezett az örökbefogadására, míg a rendőrök meg nem jelentek a bázison. 

Megismerve történetét, úgy gondoltuk, Rambo az átéltek után megérdemel egy esélyt nálunk

– mondta Deskó Gyula rendőr alezredes, a BRFK Bűnügyi Kutyás Szolgálatának alosztályvezetője, aki Stein Mária r. alezredessel, kiemelt főnyomozóval együtt vette gondozásba az állatot.

Mivel előéletét, képességeit, alakíthatóságát nem ismertük, elsődlegesen egyfajta közösségi szerepet, alternatív szolgálatot szántunk neki. Azt tudjuk róla ugyanis, hogy míg a macskákkal szemben  – fogalmazzunk így – meglehetősen távolságtartó, addig a gyerekekkel jól kijön, a gombai telep ifjú látogatóit mindig lelkesen üdvözölte, így bemutatókon, akár terápiás foglalkozásokon is partnerünkké válhat.

Rambo Gombáról költözött át Dunakeszire, a BRFK kutyás centrumába. Útján elkísérte őt Polák Regina rendőr őrmester is, aki kárpátaljai származásából adódóan folyékonyan beszél oroszul, és ukránul is.