Hét számjegyű bírságot kaptak a túlsúlyos járművek az M0-s autóúton

2023.06.13. 11:34
A Pest vármegyei rendőrök az elmúlt napokban öt olyan horrorkaravánt szűrtek ki az M0-s autóúton közlekedők közül, amelyek súlya kisebb-nagyobb mértékben meghaladta a megengedettet.

A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint a román honosságú autószállítókat leparkoltatták, és a sofőrök csak a szabálytalanság megszüntetése után folytathatták útjukat.

Mint írták, a túlsúly 215–655 kilogramm között mozgott, így az 1,2 milliós összbírságból a járművezetőknek fejenként 100–350 ezer forint közötti összeget kell fizetniük.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy:

  • járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg;
  • a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse;
  • gondoskodni kell a rakomány egyenletes elhelyezéséről azért, hogy az a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;
  • a járművön túlnyúló rakományt a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) szerint meg kell jelölni.

Mint megírtuk, már Magyarországon is egyre gyakoribbak azok a balesetek, amelyeket külföldi rendszámú, összekapcsolt, túlterhelt autószállító teherkocsik okoznak. Általában keleti szomszédaink importálnak nyugatról használt autókat, amelyeket a költséghatékonyság miatt így próbálnak hazajuttatni.