Fekete zászlókat tűztek ki a Belügyminisztérium épülete elé

2023.06.15. 18:10
A Momentum Mozgalom legújabb akciójában 5316 fekete zászlót tűztek ki a Belügyminisztérium elé, ami a tavalyi évben felmondott pedagógusokat jelképezi. Ezzel az akcióval a párt célja, hogy a kormány meghátráljon a státusztörvény bevezetésétől.

Június 16-án, pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a pedagógusok körében csak „bosszútörvénynek” nevezett tervezetet az Országgyűlés. Mint írtuk, emiatt speciális szabályokat vezetnek be a Parlament épületében, teljesen lezárják azt, sőt emiatt a tárgyalás napján is lesz tüntetés a Kossuth téren.

A Momentum pedig már egy nappal korábban látványos akciót szervezett a Belügyminisztérium épülete elé.

Tavaly 5316 pedagógus mondott fel, az iskolák közel felében nincs elegendő matektanár, az iskolák harmadában kevés a nyelvtanár és a természettudományos tanár. Ha átpasszírozzák a bosszútörvényt, egy dolgot biztosan el fognak érni: még legalább 5000 tanár fog felmondani. A Momentum tagjai Orosz Annával ma 5000 fekete zászlót tűztek ki a Belügyminisztérium épülete elé, a Széchenyi téren

– olvasható a Momentum Facebook-bejegyzésében.

Pintér Sándor korábban a Krétában tájékoztatta a tanárokat arról, hogy benyújtotta a kormány a státusztörvény tervezetét, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A Tanítanék Mozgalom egyik alapítója pedig már letétbe is helyezte a felmondását arra az esetre, ha elfogadnák a törvénytervezetet. Emellett a mozgalom már bejelentette, hogy tüntetésre készülnek a tervezet tárgyalásának napjára, ami akkor még nem volt ismert.

Mint ismert, az új szabályozás minden eddiginél nagyobb felháborodást váltott ki. A dulakodásig, kordonbontásig és könnygázig fajuló tüntetéseket is ez hívta életre. A múlt héten a diákok már a Sándor-palotánál is akcióztak, ahol arra kérték Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ha a törvényjavaslat az Országgyűlés elé kerül, és elfogadják, ne írja alá.