Meghalt Henri Boulda egyháztudós

2023.06.16. 06:24
Orbán Viktor miniszterelnök levélben együttérzését fejezte ki az egyiptomi jezsuita közösség prefektusának a magyar állampolgársággal is rendelkező egyháztudós, Henri Boulad atya halála miatt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök este.

Mint írta, Orbán Viktor mély szomorúsággal értesült arról, hogy Henri Boulad atyát, a kereszténység igaz védelmezőjét Teremtő Ura magához szólította.

„Nem csupán egy kivételes egyháztudóst gyászolunk, de a magyar közösség egy méltán megbecsült tagját is, hiszen 2017 óta az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Boulad atyával a magyar állampolgárság és Szent István öröksége is összekötött bennünket” – fogalmazott Orbán Viktor. Arról, hogy az egyiptomi szerzetes miként és miért lett magyar állampolgár, ebben a cikkben írtunk az Indexen.

A miniszterelnök azt mondta: a szerzetes azon kevesek közé tartozott, akik áldozatos szolgálatuk és tiszta szívű szellemük révén a legsötétebb időkben is képesek megmutatni a helyes utat. Nem félt kimondani az igazságot, még akkor sem, ha az szembement az általános korszellemmel. Szilárdan hitt abban, hogy meg kell őriznünk keresztény identitásunkat, erkölcsi iránytűt mutatva ezzel a magyar kormánynak a nehéz küzdelmünk során – méltatta Boulad atyát Orbán Viktor, majd hozzátette: 

Hálával idézem fel inspiráló eszmecseréinket, amelyek alapul szolgáltak a keresztény értékek megőrzéséért tett erőfeszítéseinkhez Európában és az üldözött keresztény közösségek védelméhez világszerte.

Az MTI szerint Henri Boulad Kairóban hunyt el, 91 évesen. Az egyháztudósnak és lelkiségi írónak számos műve magyarul is megjelent, és 2019-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét is átvehette.