A TEK felfedte, hogyan akart gyilkolni a Budapesten elfogott norvég terrorista

DLAPE20230620203
2023.06.20. 19:17

A Terrorelhárítási Központ (TEK) értesítette arról a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI), hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amelyben emberek megölését tervezi.

Az elfogására indított akciót végül a TEK hajtotta végre, és a budapesti albérletében csapott le a 45 éves norvég férfira 2023. június 14-én, majd a kihallgatást követően bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását. A bíróság szombaton letartóztatta a férfit, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

A férfiról kiderült, hogy a szintén norvég Anders Behring Breiviket szerette volna túlszárnyalni, aki a 2011-ben 77 halálos áldozattal járó terrorakciót követett el Norvégiában.

A TEK által elkapott férfi jártas a közelharcban

Hajdu János, a TEK vezetője kedden sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy a 45 éves férfit külföldi partnerszolgálat jelzése alapján ellenőrizték, majd vették őrizetbe. A férfi különböző internetes platformokon – a Facebookon, Instagramon, YouTube-on – közölte a szándékát, hogy Breiviknél is nagyobb pusztítást hajtana végre.

A TEK vezetője elárulta, hogy a IX. kerületi lakásában fogták el a férfit, aki jártas a közelharcban, és külső megjelenésében is Breiviket utánozta, vagyis leborotválta a haját, szakállt viselt, sőt még a norvég államot is pereli, mivel több bűncselekmény miatt ült már börtönben.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a férfi Magyarország területén tervezett-e bármilyen terrorcselekményt elkövetni. Ugyanakkor leírta, hogy az oslói repülőtéren négy embert akar megölni, úgy, hogy törött üveggel halálos sérülést okoz nekik

– közölte Hajdu János, hozzátéve, hogy a férfi már több környező országban is járt. Jelenleg az elmeállapotát vizsgálják.

(Borítókép: Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nyilatkozik a tömegmészárlással fenyegetőző, budapesti bérelt lakásában elfogott norvég férfi ügyével kapcsolatban a TEK budapesti központjában 2023. június 20-án. Fotó: Lakatos Péter / MTI)