Most már biztos: érkezik az egynapos autópálya-matrica Magyarországra

2023.06.20. 15:39
Jövő év márciusától kötelező minden uniós országban bevezetni az egynapos autópálya-matricát, így Magyarországon is. Az még kérdéses, hogy idehaza pontosan mennyibe kerül majd.

Nagy változás érkezik az autósok életébe, ugyanis a kormány jövőre bevezeti az egynapos autópálya-matricát. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közölte, hogy az Európai Unióban a bevezetés határideje 2024. március 25. A dátumot az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg.

Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés

– tette hozzá az ÉKM.

Ennek értelmében a jövő márciusi időpontig csak opcionális az egynapos matrica bevezetése. A Világgazdaság beszámolója szerint az uniós országoknak az az érdeke, hogy minél később tegyék elérhetővé az egynapos matricát, mivel ez drágább útdíjtermék felől olcsóbb felé tereli a vásárlásokat. 

Az egynapos matrica bevezetése az Európai Unió országaiban kötelező. Ha Magyarország nem tenne eleget az uniós elvárásnak, akkor kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak ellene. A rendszer rugalmassága miatt elképzelhető, hogy csupán 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza.

Arról még nincsenek információk, hogy pontosan mennyibe kerül a matrica, ám az infláció alakulását követve valószínűsíthető, hogy körülbelül 5000 forintért lehet majd megvásárolni. 

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának vezetője korábban az Indexnek elmondta: bár az autópályát ritkán használó autósok számára vonzó lehetőség az egynapos e-matrica, ez valójában visszalépést jelenthet a megtett úttal arányos rendszer felé.