Karácsony Gergely: A budapestiek döntenek, nekünk ezt végre kell hajtanunk

2023.06.20. 13:50
A főváros vezetése ki fogja kényszeríteni az államtól a lakógyűlés döntéseinek megfelelő intézkedéseket. Erről beszélt ma Karácsony Gergely főpolgármester az első Budapesti Lakógyűlésen leadott szavazatarányok ismertetését követően.

Nem volt még Magyarországon olyan online fórum, ahol ilyen magas lett volna a részvételi arány – értékelte az első Budapesti Lakógyűlés voksolási hajlandóságát a főpolgármester. A világhálón keresztül összesen 136 ezren adták le szavazatukat. Szerinte ez Budapest esetében politikai kultúraváltásra utaló tett, a fővárosiak a megszokás helyett a változásra szavaztak, a Budapest-ellenes politika helyett a Budapest-pártiságot választották.

A szolidaritási hozzájárulás címszó alatt fizetendő állami elvonás kérdésében a válaszadók több mint 91 százaléka azt tartaná helyesnek, ha a főváros a jelenlegi vezetése alatt is ugyanolyan kormányzati elbírálásban részesülne, mint az előző idején.

A második kérdés arról szólt, hogy az elvonások mértékének ismeretében mit tegyen a városvezetés. Függessze fel a kormányzati elvonások befizetését, vagy csökkentse a közösségi közlekedésben a járatok számát? Itt 89 százalék jelezte azt, hogy ne fizessék be a „sarcot”. (A főváros vezetése már június 6-án közigazgatási pert kezdeményezett az államkincstár ellen annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki, hogy az önkormányzat vagyonát nem lehet elvonni.)

Fizessen az állam

Arról is kifejezhették véleményüket a lakógyűlés résztvevői, hogy a Lánchíd felújításához az állam által megígért 6 milliárd forintot – melyet a kormányzat szerződéses okokra hivatkozva egyelőre nem fizet ki – folyósítsa-e a rekonstrukcióhoz, vagy ne. Itt a válaszadók 93 százaléka mondta azt, hogy az állam fizessen. (A híd felújításának csak az áfaköltsége nagyjából 6 milliárdot tesz ki.) A kormányzati álláspont szerint a főváros vezetése nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyekről korábban megállapodtak.

Az egyik ilyen kikötés, hogy nem korlátozzák a gépjárműforgalmat a felújított Lánchídon.

A Lánchídon a szavazatukat leadók közel 80 százaléka fenntartaná a jelenlegi közlekedési rendet, azaz egyetért azzal, hogy a hídon csak a BKK járművei, a biciklisták és motorkerékpárosok, a taxik, illetve a megkülönböztető jelzést használó járművek haladhassanak át. (A gyalogosok a hamarosan elkészülő járdán közlekedhetnek majd.)

Ha választanunk kell, akkor az a helyes, ha a »szelíd közlekedési módoknak« adunk elsőbbséget

– fogalmazott a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatban a főpolgármester, jelezve, hogy mától véglegesítik is azt. Ezzel párhuzamosan megkezdik a környező közterületek zöldítését.

Felszólítást küldenek a minisztériumnak

Fizetési felszólítást küldenek az Építési és Közlekedési Minisztériumnak az említett 6 milliárd kifizetéséről, a Pénzügyminisztériumot pedig levélben tájékoztatják arról, hogy a budapestiek döntése értelmében a főváros nem fizet a per lezárultáig szolidaritási hozzájárulást. Karácsony Gergely Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében arra is javaslatot tesz, hogy hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, hogy a kérdéses ügyeket végre ott egyeztethessék.

A Budapesti Lakógyűlés kérdésfeltevéseit többen is kritikával fogadták, azt hangoztatva, hogy 

a főváros gyakorlatilag lemásolja a nemzeti konzultáció irányított kérdéseit, egyirányú, binárisra egyszerűsített problémafelvetését.

A főpolgármester a budapestiek véleményének kényszerítő erejére hivatkozott, amikor a bejelentett lépéseiket indokolta, ugyanakkor a szavazásra jogosult budapestieknek csak kevesebb mint 10 százaléka vett részt az akcióban.

A mostani lakógyűlés 130 millió forintot emésztett fel, a főpolgármester szerint az első akciójukat további ilyen jellegű konzultációk követhetik.