A DK szerint lebukott a Fidesz: „ezer sebből vérzik a költségvetés”

2023.06.21. 15:44
„Kibukott az igazság a fideszes Tasó Lászlóból, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának alelnökéből” – közölte a DK-s Varju László a fideszes országgyűlési képviselő kijelentésére hivatkozva.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón és közleményében is arról számolt be, hogy az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának június 20-i ülésén a jegyzőkönyv szerint Tasó László az Orbán-kormány 2024-es költségvetéséről azt mondta:

Ez a költségvetés természetesen ezer sebből vérzik, de a lehető legjobb vagy a legkevésbé rossz költségvetés, mert jó költségvetést nem lehet csinálni ebben a helyzetben.

A Demokratikus Koalíció szerint a fideszes Tasó László vallomása „bizonyítja, hogy az Orbán-kormány jövő évi költségvetése hazugságokon és hamis számokon alapul, mert 2024-ben is folytatni akarják a megszorításokat és az áremeléseket”.

Varju László közölte:

Már a Fidesz sem képes tovább titkolni a magyarok elől az igazságot, hogy az áremelések költségvetését nyújtották be a parlament elé: óriási adóemelések és drágulás elé néz Magyarország, az orbáni infláció miatt pedig tovább fog csökkenni a bérek és a nyugdíjak értéke.

Éppen ezért a DK benyújtotta a parlament elé a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány alternatív költségvetését. Az ellenzéki párt szerint a tervezetük a teljes állami költségvetés mintegy 10 százalékának átcsoportosításával az árak helyett a béreket és a nyugdíjakat emelné. „Amíg azonban Orbán Viktor marad, marad az áremelések költségvetése és az orbáni infláció” – tette hozzá Varju László.

„Minden európai költségvetés ezer sebből vérzik”

A Demokratikus Koalíció sajtóosztálya által kiküldött bizottsági jegyzőkönyv szerint Tasó László a hivatkozott kijelentését kiegészítette és úgy fogalmazott:

Csak egy mondatom lenne, hogy ne egy mondat legyen kiragadva, tehát ezer sebből vérzik, mert nem lehet jobbat csinálni. Tehát, mielőtt még a sajtónak ezt a mondatot küldené tovább, most nem lehet jobb költségvetést csinálni. Ezer sebből vérzik minden költségvetés, mert nincs olyan költségvetés a világban, tehát nem lehet olyat összeállítani, ami egyébként mindenkinek és minden helyzetben megfelelne. Ez így értendő, nem másképpen, ez a költségvetés most a legkevésbé rossz magyarul, mert jót nem lehet csinálni, ilyen tekintetben ez a költségvetés most az, amit a legjobban összerakhatott az előterjesztő, ez most így van előterjesztésben az Országgyűlés előtt. Köszönöm szépen.

Tasó László a Facebook-oldalán azt írta, hogy a 2024. évi költségvetés, a védelem költségvetése. A bizottsági ülésről készített beszámolójában azt írta:

A háborús helyzetben minden európai költségvetés ezer sebből vérzik, mert fontos területekre sokkal többet szeretnének fordítani, mint amit a gazdasági lehetőségek engednek. A rendkívüli körülmények és nehézségek között is a kormány a lehető legjobb javaslatot terjesztette az Országgyűlés elé. A 2024. évi költségvetés azonban megmutatja a parlamenti többség kormányzati karakterét is, mindazt, amit a legfontosabbak közül is kiemelt területként kezel a következő évben: az ország biztonsága, a családok védelme, a rezsitámogatások megvédése, nyugdíjasok védelme, a magyar gazdaság védelme, az infláció 6 százalék körülire szorítása, az államadósság csökkentése.

A fideszes képviselő szerint ezek alapján nevezhető a 2024. évi költségvetés a védelem költségvetésének, „melyet a baloldal mindenütt élesen kritizál és nem áll a magyar emberek mellé a nehéz időszakban, hanem a brüsszeli parancsokat teljesítve háborúpártiként viselkedik”.