Autós üldözés, lövöldözés és menekülés – embercsempészekkel gyűlt meg a baja a rendőröknek

2023.06.21. 14:18
Illegális migránsokkal telezsúfolt furgonnal menekülő embercsempészek az őket követő rendőrökre lőttek 2022. november 14-én reggel az M5-ös autópálya Budapestre vezető szakaszán. A tűzharcban senki sem sérült meg, az embercsempészeket pedig elfogták.

Az ablaktalan, ülések nélküli rakterű furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak. Utólag kiderült, hogy a tüzet nyitó embercsempész gáz- és riasztófegyvert használt – számolt be a Police.hu.

A Bűnüldözési Osztály fegyveresen elkövetett embercsempészés miatt folytatott nyomozást négy iraki, egy német és egy török állampolgárságú férfival szemben. Az eljárás adatai szerint a migránsokat két iraki állampolgárságú gyanúsított vette fel a déli határnál, hogy embertelen körülmények között szállítsa őket Nyugat-Európába, míg a két másik iraki férfi egy személyautóval haladt előttük, hogy jelezzék az esetleges rendőri ellenőrzéseket. A török és a német állampolgár szervezőként segítette őket.

Az eljárás során a furgon egyik szír állampolgárságú utasa a kihallgatáson elmondta, hogy az embercsempészeknek 5000 eurót fizetett előre, míg út közben további 2000 eurót és 1500 dollárt kellett fizetnie. Az embercsempész-hálózat tehát közel hárommillió forintot keresett minden egyes illegális migránson.