Új szakképzésekkel élné túl a kormány az óvónőhiányt

2023.06.22. 10:12
Új óvodainevelő-képzéseket indítana a kormány a technikumokban, valamint szakképző iskolákban öt-, illetve kétéves formában. Az erről szóló tervezetet Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tette közzé. Az óvodainevelő-képzés kétéves lenne azoknak, akik már rendelkeznek érettségivel. Ötéves pedig az érettségit is adó technikumokban lenne a képzés.

A kormany.hu oldalára feltöltött dokumentumból jóval több nem derült ki, ugyanis az a szakképzési kormányrendeletek módosításáról szól. Ettől függetlenül június 16-án feltöltötték, és június 24-ig várják a társadalmi egyeztetést a módosításról.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnöke a Népszavának azt mondta, meglepte a tervezet, a minisztérium a PSZ-szel nem egyeztetett, de még arra sem hívták fel a figyelmüket, hogy társadalmi egyeztetés indult a szakképzésben várható változásokról. 

Azonban az alelnök szerint az új képzés több kérdést is felvet, már csak azért is, mert ilyen szakmai oktatás és munkakör eddig nem létezett, óvodapedagógusként csak felsőfokú diplomával lehet jelenleg elhelyezkedni.

Jobban mondva az 1960-as, 1970-es években volt olyan, hogy középfokú végzettséggel is lehetett óvónőként dolgozni. Nagyon úgy tűnik, hogy most ebbe az irányba megyünk vissza

– fogalmazott Gosztonyi Gábor.

Gosztonyi Gábor szerint nem tudni, milyen oktatást, valamint milyen feladatokat kapnak majd a végzettek, de egyértelműnek tűnik számára, hogy a kormány a pedagógushiányra próbál félmegoldásokat találni, ez alól pedig nem kivétel az óvodai nevelés sem.

A lap érdeklődött ez ügyben a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, akik annyit írtak, a cél az óvodai nevelés további fejlesztése, az óvodai nevelőket pedig szakképzett nevelést segítőként lehet majd foglalkoztatni. Gosztonyi szerint így majd az óvodai nevelők dolgozhatnak az óvodapedagógusok helyett reggel nyolc előtt és a délutáni órákban.