Lemondott a Péterfy Sándor Utcai Kórház főigazgatója

B RKL20191027075
2023.06.25. 15:31
Tóth László közel négy hónapig vezette a Péterfy Sándor Utcai Kórházat, most saját kérésére távozik posztjáról.

Sásdi Antal nyugdíjba vonulása után, március elsejétől vette át a kórház vezetését Tóth László, aki ezt megelőzően a Belügyminisztérium helyettes államtitkára volt. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megerősítette a 24.hu-nak, hogy az intézmény igazgatója benyújtotta lemondását.

Arról nem nyilatkoztak, hogy mi a főigazgató távozásának oka, és ki lesz az utódja. 

Népszava értesülése szerint a Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosi kara Tóth László vezetési stílusát elfogadhatatlannak tartotta, még az OKFŐ-höz is fordultak emiatt. A lap egyik forrása arról számolt be, hogy pár nappal a kinevezése után az új vezető az orvosokat „fehérgalléros bűnözőknek” nevezte, emellett agresszív fellépésével rendre megfélemlítette őket.

„Volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden” – fogalmazott az egyik érintett, aki arról is beszámolt, hogy sok szerződéses orvos azért távozott az intézményből, mert nem kapott bért, ennek következtében kevesebb műtétet tudtak a kórházban elvégezni. 

A főorvosok egy hónapja ellene szavaztak

Május 25-ére az intézmény főorvosai rendkívüli értekezletet hirdettek meg, amire a főigazgatót is meghívták, de nem jelent meg. A Péterfyt irányító Dél-pesti Centrumkórház képviselője, Ladányi Márta és az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, Deák Gábor azonban jelen volt. Bizalmi szavazást is tartottak, 22 főorvos az új vezető ellen, 6 mellette voksolt, hárman pedig tartózkodtak.

A főigazgató később meghallgatta az irányító szervek képviselőit, a Népszava is megkereste Tóth Lászlót, aki azonban nem nyilatkozott az ügyben. Az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására az intézményt irányító Dél-pesti Centrumkórház azonban még aznap vizsgálatot indított a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárására, ennek keretében a meghallgatások mellett a szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumok áttekintését is megkezdték. 

(Borítókép:  A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet főbejárata. Fotó: Róka László / MTI)